Als het aan Google ligt, is contant betalen, pinnen en chippen verleden tijd. Het nieuwe toverwoord is 'Google Wallet'. Sneller, veiliger en makkelijker is niet mogelijk volgens Google. De voordelen van deze betaalmethode zijn onder andere het online betalen bij webshops met je GoogleAccount én offline met je telefoon. Je kunt zo ongeveer vóór elk zelfstandig naamwoord 'Google' zetten of het is wel een project van Google. Google Maps, Books, Earth, Reader, Mobile, Documents, Car, etc. Sinds 2011 is er ook Google Wallet, maar vooralsnog is het nog steeds niet in Nederland beschikbaar.

Offline betalen in winkels

Het Amerikaanse megabedrijf met aantal van zo'n 57.000 medewerkers heeft veel energie gestoken in het ontwikkelen van een eigen online en offline betaalmogelijkheid. De stap om eenvoudig en veilig te kunnen betalen is gezet. Een kopje koffie reken je binnen een paar tellen af met je telefoon dankzij NFC (Near Field Communication). NFC is een chip die in moderne smartphones aanwezig is (zoals de Nexus S 4G en de Samsung Galaxy vanaf de S3) en ervoor zorgt dat er interactie is tussen de smartphone en een ander apparaat. Bijvoorbeeld een kassa in een winkel. De afstand tussen de apparaten is slechts enkele centimeters. Omdat je op weg naar de kassa al je PIN-code kunt ingeven hoef je alleen nog maar 'te bliepen' met je mobieltje.

Ondernemers die een Google Wallet apparaat hebben in de winkel, betalen vooralsnog geen transactiekosten. Het verdienmodel van Google zit in de advertenties die wordt 'aangeboden' aan de Google Wallet gebruikers. Het bedrijf geeft aan dat gebruikers in de toekomst nog meer voordelen kunnen behalen als via Google Shopper en Google Places interessante aanbieding worden getoond in de nabije omgeving waar de gebruiker zich op dat moment bevindt.

Sinds augustus 2012 werden de Google Wallet betaalmogelijkheden uitgebreid met o.a. Visa, Mastercard en American Express. Hierdoor kan er nog makkelijker betaald worden bij o.a. Foot Lockers, RadioShack, Subway, Toys "R"Us en Bloomingdales. Ondertussen melden andere bedrijven zich aan zoals McDonalds en BP.

Online betalen in webshops

Google Wallet is een voortvloeisel van Google Checkout; een online betaalmogelijkheid om af te rekenen bij webshops. Het doel is net als bij marktleider PayPal om (internationale) online betalingen te vereenvoudigen. Inloggen met je Google Account en klaar! PayPal (onderdeel van eBay) loopt nog wel voor als het gaat om het aantal valuta waarmee kan worden betaald. Voor de meeste gebruikers is het betalen met Amerikaanse dollars, Britse ponden en euro's al ruim voldoende dus is dat geen belemmering om Google Wallet te gaan gebruiken.
PayPal verwerkt zo'n 60% van alle online betalingen ter wereld. Google Checkout moet het voorlopig doen met een zo´n 12% van de markt. Wanneer de app wordt verbeterd kan Google doorstoten, omdat de gemiddelde betaling via Google 5x sneller is dan via PayPal (slechts 26 seconden i.p.v. 105 seconden via PayPal).

Conclusie over Google Wallet

Google Wallet combineert de voordelen van andere offline en online betalingsmethoden en giet daar een eigen sausje over. Paradepaardje is "better customer experience". Gebruikers vinden het "cool" en "easy to use". De wereldwijde dekking van Google is bewonderingswaardig waardoor er een grote kans is dat deze nieuwe manier van betalen grote sprongen gaat maken. Volgens Google "this is just the beginning..." Testen in Nederland is helaas nog niet mogelijk. Deze melding wordt getoond wanneer je de app probeert te installeren: "Dit item kan niet worden geïnstalleerd in het land van uw apparaat". Zodra GoogleWallet voor je smartphone beschikbaar is in Nederland, komen we bij je terug...