Een dwangbevel om een afbeelding van je website te halen plus een boete van meer dan € 500 is best even schrikken! We werden door een online foto-website gesommeerd een afbeeldingen te verwijderen die we, zonder kwade bedoeling, van een andere website hadden geleend. Zorg dus dat je de afbeeldingen op je website rechtmatig gebruikt!

Auteursrecht in het kort

Stel, je wilt afbeeldingen van andere websites gebruiken en zet die op uw eigen website. Als je niet de maker bent van die foto/afbeeldingen of je hebt geen goedkeuring van de maker dan overtreed je de Auteurswet 1912. Zo eenvoudig is het! De Nederlandse wet is daar vrij duidelijk in, maar de boetes die eraan vast hangen roepen wel ernstige vraagtekens op. Soms lijkt het zelfs willekeur.

"Ik wist het niet", "het is maar een kleine foto" en "ik heb hem er niet zelf opgezet" zijn geen geldige excuses! Je bent zelf verantwoordelijk voor hetgeen op jouw website staat. In 2012 hebben wij een boete van € 544,- ontvangen van een online fotoleverancier (GettyImages) en het dwangbevel een foto van een website te verwijderen. Reden hiervoor was het gebruik van een kleine foto die 3 jaar daarvóór op een website was geplaatst. Deze foto is destijds gevonden op het Internet, maar blijkt achteraf een copyright te hebben. Daardoor is het Auteursrecht geschonden. Na lang juridisch overleg en de onbehoorlijke instelling van GettyImages hebben we besloten de boete toch maar te betalen. Weinig andere keuze, maar we hebben er van geleerd!

Bekijk hier de aflevering van TROS Radar over soortgelijke situaties (klik door naar 12:35 min.)

Heb jij de rechten over je afbeeldingen?

Wacht niet met het controleren van de afbeeldingen op je website. Doe het nu! Het kan je geld en ellende besparen. Uiteraard weet je wat je eigen afbeeldingen zijn, maar schenk voornamelijk aandacht aan afbeeldingen die je niet zelf hebt aangeleverd aan je webdesigner. R2H gebruikt daarom uitsluitend foto's en afbeeldingen:

  • waar we de gebruiksrechten van hebben gekocht;
  • die door klanten zijn aangeleverd;
  • die gratis te gebruiken zijn voor commerciële doeleinden.

En nu andersom! Wat als iemand jouw afbeeldingen gebruikt?

Andersom geldt het natuurlijk ook! Wij komen er regelmatig achter dat complete catalogi met producten worden hergebruikt (soms zelfs door de directe concurrent). Bijvoorbeeld via de site www.tineye.com is mogelijk te achterhalen of bepaalde afbeeldingen ergens op Internet worden gebruikt.

Conclusie: voorkom ellende en een boete door geen afbeeldingen en foto's van andere websites te gebruiken. Daarna kun je weer met een gerust hart met je website aan de slag.