Inmiddels is dit een educatieve blog geworden over de geschiedenis van Joomla! Sinds 31 december 2014 wordt Joomla 2.5 niet meer ondersteund, dus kijk bijvoorbeeld eens een nieuwere Joomla blog met tips over SEO.

Joomla websites bouwen is relatief eenvoudig. In de basis. De echte uitdaging zit in het stylen en het naar je hand zetten van het ontwerp van de website. Vervolgens kun je eindeloos uitbreiden en verbeteren. Omdat R2H dagelijks met Joomla werkt, zien we vaak waar er bij andere websites nog verbeteringen zijn aan te brengen. Om die reden hebben we 5 gratis Joomla tips op een rij gezet uiteenlopend qua niveau.

Profiteer er van en schroom niet om ze door te sturen naar je Volgers en Vrienden.

1 | Gebruik Firefox [ niveau ★☆☆ ]

Wanneer je een Joomla website wilt onderhouden, is het van harte aanbevolen om geen Internet Explorer van Microsoft te gebruiken ( die browser met die blauwe "e"). Gebruik bij voorkeur Mozilla Firefox of Google Chrome. Beide browsers werken stablier en beter als het gaat om Content Management Systemen. Je kunt ze hier downloaden: Firefox of Chrome.

2 | "Home" op de startpagina uitzetten [ niveau ★☆☆ ]

Leuk bedoeld, maar natuurlijk wil je snel af van de melding "Home" op de startpagina bij een schone installatie van Joomla. Vanuit SEO oogpunt kun je dit natuurlijk ook in iets zinnigs veranderen. Ga naar Menu en dan naar het menu met het "Gele sterretje" (Hoofdmenu). Dit is het menu-item wat wordt geladen bij het openen van de website. Klik op de link (Aanvinken en openen kan ook) en klik daarna, rechts in het scherm, op Parameters (systeem) om hem uit te klappen. Hier kun je de tekst aanpassen of de boodschap uitzetten (Toon paginatitel zet je dan op Nee).

3 | Module-namen en posities opzoeken [ niveau ★★☆ ]

Het is handig om te weten hoe de ontwerper van de Joomla template elke Position genoemd heeft wanneer je een module op een bepaalde plaats (positie) op de website wilt zetten. Dit is op te zoeken via Templatebeheer, maar het is veel eenvoudiger door een toevoeging achter de URL te zetten: ?tp=1. Zet dat in je browser achter de URL en alle beschikbare Positions worden visueel getoond. Voorbeeld: www.r2h.nl/index.php?tp=1
Je moet dit eerst in de backend aanzetten door te klikken op Extensiebeheer en dan op Templatebeheer. Klik rechtsboven op Opties en schakel Voorbeeld module posities in. Druk daarna op Opslaan en Sluiten.

4 | Verander de standaard gebruikersnaam [ niveau ★★☆ ]

De standaard ID voor Super Administrator is altijd '62' met de naam 'Admin'. Dit heeft een beveiligingsrisico als het niet wordt aangepast. Klik daarom in het Joomla menu op Website en dan op Gebruikersmenu (User Manager). Maak hier een nieuwe Gebruiker (met een andere Gebruikersnaam) aan met Super Administrator rechten. Verwijder nu de originele Super Administrator en vergeet niet de gegevens goed vast te leggen.

5 | Verander de standaard Administrator inlogpagina [ niveau ★★★ ]

De standaard inlogpagina van Joomla is www.uwdomeinnaam.nl/administrator. Makkelijk voor hackers, dus verstandig om deze URL te wijzigen.

Download en installeer de plugin AdminExile en Klik op Plugins > System - AdminExile. Vul bij de 'URL Access Key' het door jou gewenste toevoeging in. Activeer daarna de plugin en sla alles op. Log nu uit.

Om de inlogpagina te bereiken, voer je achter de administrator-URL/index.php je toevoeging in met een vraagteken ervoor. (Voorbeeld: www.uwdomeinnaam.nl/administrator/index.php?toevoeging). Je inlogpagina is vanaf nu beter beveiligd!

Succes!

Ps. Heb je nu al meer vragen? Bekijk hier de mogelijkheden voor professionele Joomla support.