Een blog over webdesign voor niet-webdesigners

Door de komst van Internet Explorer 10 is het voor webdesigners weer makkelijker geworden om goede websites te ontwerpen. Dat heeft voornamelijk te maken met een betere ondersteuning van CSS3. Dit is een techniek die zorgt voor de opmaak van je website. De meeste internet browsers ondersteunden dit al jaren, behalve die van Microsoft. Dit leidde tot websites die er (heel) verschillend uitzagen naargelang de webbrowser van de bezoeker. Die frustratie komt nu tot een eind. Webdesign wordt weer makkelijker.
 

CSS in een notendop

Cascading Style Sheets (CSS) zijn bestanden die de opmaak van een website bepalen. Vrij vertaald zijn het "Trapsgewijze Opmaak Bladen". CSS3 is de derde versie CSS sinds 1996. Met CSS wordt bijvoorbeeld aangegeven dat de hoofdtitel van een webpagina 22px groot, dikgedrukt en limegroen is in het lettertype Helvetica of Arial op een antraciet achtergrond met wat extra ruimte boven en onder. Dit eenvoudige voorbeeld ziet er dan zo uit:

H1 {
font-family: Helvetica, Arial;
font-weight: bold;
font-size: 22px;
color: #CAF100;
background-color: #2A2A2A;
padding: 8px auto;
}

Een CSS kan zomaar 2000 van dit soort regels bevatten, omdat elke item op een website moet worden gedefinieerd. Dus ook de subkoppen, teksten, tabellen, afbeeldingen, invulformulieren, opsommingstekens, achtergronden, menu's, lees-meer knoppen, etc. Niet iedere internet browser interpreteert deze code op dezelfde manier en zorgt er dus voor dat websites niet altijd hetzelfde eruit zien.
 

Meer mogelijkheden voor webdesign

Wat tot en met IE 9 (dat is de afkorting van Internet Explorer versie 9) niet kon en nu wel, is onder andere het volgende:

  • CSS3 kleurverlopen. Dit hoeft dus niet meer met afbeeldingen te worden gedaan.
  • CSS3 3D objecten
  • CSS3 animaties en overgangen
  • CSS3 text shadow (schaduw achter teksten)
  • CSS3 border-image (randen die gemaakt zijn met afbeeldingen)

Hiermee heeft Internet Explorer van Microsoft eindelijk een inhaalslag gemaakt. Veel andere browsers konden dit namelijk al wel. Het geeft webdesigners en grafisch vormgevers meer mogelijkheden bij het ontwerpen van websites die op "alle" browsers hetzelfde eruit zien. Althans, voor de gemiddelde internet bezoeker.
 

Er is meer dan "die blauwe E"

Voor veel mensen is Internet gelijk aan "die blauwe E" op het bureaublad. Internet Explorer wordt standaard met Microsoft Windows meegeleverd, maar er zijn tientallen andere internet browsers. Elk met een eigen insteek en voor- en nadelen.

internet browsers maken verschil uit voor webdesigners
 

Dingen waar een webdesigner niets aan kan doen

Internet Explorer 10 heeft ingebouwde zaken waar een webdesigner niets aan kan doen, maar waar rekening mee gehouden moet worden bij het ontwerpen van een website. Dit is:

  • het kruisje in invulvelden (deze verschijnt als je in een invulveld typt)
  • het oogje in invulvelden (deze verschijnt automatisch om een wachtwoord zichtbaar te kunnen maken)

Het kruisje en het oogje verschijnt automatisch in invulvelden van formulieren. Niet iedere website is daar al op aangepast. Bijvoorbeeld de website hieronder van de Rabobank.

kruisje in invulveld in internet explorer