We hebben allemaal wel eens dat "OOOH NEE!! moment" meegemaakt. Wanneer een website gehackt is, is er paniek en breekt het zweet meteen uit! En het komt altijd op het verkeerde moment. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar als je Joomla website gehackt is dan moet je gedegen te werk gaan. Op basis van onze ervaring met gehackte Joomla websites en het voorkomen hiervan, heb ik deze blog geschreven.

Voorkom dat het erger wordt

De eerste tip is om niet meteen te beginnen met proberen om het probleem op te lossen. Als je hebt vastgesteld dat je website is gehackt dan is het belangrijk om te voorkomen dat de situatie nog erger wordt. Ga niet meteen wachtwoorden aanpassen en mensen bellen of mailen. Zucht even, neem er een stevige kop koffie of thee bij, want vanaf dit moment ben je wel even bezig...
 

Oorzaken

Onze ervaring is dat in 95% van de gevallen de menselijke factor het probleem heeft veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken van een gehackte website zijn:

 • De computer is besmet met een virus, trojan horse of andere malware.
 • Slecht en niet up to date antivirus programma aanwezig (Let op! Betaald is niet gelijk aan goed)
 • Onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden (te eenvoudig of voor alles hetzelfde wachtwoord gebruikt)
 • Het Content Management Systeem en de extensies zijn niet up to date.

Meestal worden websites en e-mailaccounts gehackt, omdat de computer virussen of programma's bevat die "een achterdeur open zetten" waardoor hackers kunnen binnendringen op de computer. Wanneer dat gebeurt, is het belangrijk dat zij niet direct toegang hebben tot wachtwoorden. Deze staan vaak onbeschermd in een tekstbestand of in je e-mailprogramma. Hiermee hebben hackers toegang tot al je gegevens en hebben ze vrij spel. Onderschat hun kennis niet!

Het komt zelden voor dat een Joomla website wordt gehackt die helemaal up to date is. De programmeurs van de wereldwijde Joomla Community zijn 24/7 bezig om de software nog veiliger te maken. Elk mogelijk probleem wordt bekeken en preventief "dicht getimmerd". Ook gebeurt het zelden dat een website via een goede webhostingprovider wordt gehackt. Ze zijn elk uur van de dag bezig met het beveiligen van de servers.
 

Volg deze stappen als je Joomla website gehackt is!

Er is geen gouden formule om gehackte website weer online te krijgen, maar begin zelf in ieder geval met deze stappen:

 1. Schoon de cache van je internet browser op (zie onze Support Pagina).
 2. De-installeer verdachte programma's.
 3. Download het antivirus programma Avira en laat je computer scannen. Dit programma heeft ons nog nooit in de steek gelaten. (Download start automatisch.)
 4. Print tijdens het scannen alle inloggegevens en wachtwoorden uit en verwijder ze uit e-mails en tekstbestanden!
 5. Als Avira je pc heeft gescand en opgeschoond, download dan het anti-malware programma Malwarebytes en voer het uit. (Download start automatisch.)
 6. Zet je backup terug via Akeeba of via het Controle Paneel, want je hebt natuurlijk elke week een backup gemaakt...
 7. Heb je geen backup van je website? Schakel dan een Joomla Specialist in! Die kan (met een beetje geluk) de website downloaden en mogelijk herstellen.
 8. Update Joomla en werk alle componenten en extensies bij. Wanneer je niet de laatste versie hebt (op het moment van bloggen is dat Joomla 3.x), laat dan je website migreren!
 9. Plan in je agenda een moment om alles nog een keer te evalueren en maak een preventief plan.
 10. Zet al je wachtwoorden in een goed wachtwoorden-programma zoals KeePass. (Download start automatisch.) Gebruik een niet al te eenvoudig wachtwoord!
   

Zo voorkom je veel ellende...

Zorg ervoor dat voortaan je wachtwoorden veilig zijn opgeborgen en houd je website up to date. Stel het aanschaffen van een goed antivirusprogramma (ook voor je smartphone en tablet) niet uit. En natuurlijk zorg je ervoor dat je elke dag / week / maand een backup maakt van je websites en je computer. Lees ook eens deze blog over het beveiligen van Joomla websites.
 

Hulp bij een gehackte Joomla website?

Wanneer bovenstaande stappen te complex zijn, schakel dan een professional in zoals Joomla Specialist Rick Spaan (0162-310167). Hij ondersteunt vaker slachtoffers van gehackte Joomla websites.