Steeds meer mensen beginnen met Joomla. Een goed teken, want Joomla is een krachtig Content Management Systeem. Het biedt veel mogelijkheden en is dankzij de duizenden extensies uit te breiden met veel extra functionaliteiten. Elk begin is echter lastig en in deze blog zal ik 10 fouten behandelen die vaak gemaakt worden wanneer mensen beginnen met Joomla (maar ook met andere websites).
1 | Rechtstreeks typen in Joomla
Het is verleidelijk om alles meteen in mooie volzinnen in Joomla te typen. Het sterke advies is om eerst alle tekst in een Kladblok of Word te zetten. Dit zorgt ervoor dat je beter op de inhoud let en minder op de opmaak. Daarnaast heeft Joomla standaard een sessieduur van 15 minuten. Als er in die tijd geen acties worden gedaan (zoals een document opslaan) dan wordt je automatisch uitgelogd. Best jammer als je een uur hebt zitten typen. (De sessieduur is trouwens wel aan te passen via de Algemene Instellingen (tabblad Systeem) van Joomla).
2 | Tekst kopiëren vanuit Word
Tekst in Microsoft Word bevat op de achtergrond veel code. Die is niet zichtbaar, maar wordt wel mee-gekopieerd in de tekst-editor van Joomla. Een voorbeeld:
Voorbeeld van opmaak | Een tabel met slechts twee cellen |
De bovenstaande tabel met slechts twee cellen ziet er in Word-code al meteen zo uit:
<p><strong><span style="font-size: 11pt; line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif';"><table style="border-collapse: collapse;" border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody><tr style="height: 21.25pt;"><td style="width: 180.6pt; border: 1pt solid windowtext; padding: 0cm 5.4pt; height: 21.25pt;" width="241"><p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: 115%;"><strong><span style="color:#0070c0;">Voorbeeld</span></strong><span style="color: #0070c0;"> <strong>van opmaak</strong></span></p></td><td style="width: 180.6pt; border-width: 1pt 1pt 1pt medium; border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext windowtext windowtext -moz-use-text-color; padding: 0cm 5.4pt; height: 21.25pt;" width="241"><p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: 115%;"><strong>Een tabel met slechts twee cellen</strong></p></td></tr></tbody></table></span></strong><span style="font-size: 11pt; line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif';"><strong><i></i></strong></span></p>
En dit is de schone code:
<p><table><tbody><tr><td style="width: 50%;"><p><span style="color: #333399;"><strong>Voorbeeld van opmaak</strong></span></p></td><td style="width: 50%;"><p><strong>Een tabel met slechts twee cellen</strong></p></td></tr></tbody></table></p>
Kopieer de tekst dus eerst naar een Kladblok en van daar uit pas naar Joomla of via een aparte optie in bijvoorbeeld de JCE-editor.
3 | Links naar externe websites openen in hetzelfde frame
Er zijn talloze websites die een “Links-pagina” hebben met daarop hyperlinks naar externe websites. Wanneer er uitsluitend een link wordt aangemaakt, opent de link in hetzelfde venster als je eigen website. En weg zijn je bezoekers! Vergeet daarom niet het Doel (Target) aan de geven. Dit doe je in hetzelfde venster als waar je de link aanmaakt. Vul bij Doel “Open in nieuw venster” in.
4 | Afbeeldingen worden niet verkleind
In een tijd van breedband-internet wordt snelheid steeds minder relevant, maar het uploaden van foto’s rechtstreeks uit een digitale camera is funest voor de website-snelheid. Een normale JPEG-afbeelding is tussen de 50 en 150 KB. Een digitale foto is al snel 4.000KB (dus 25 maal groter). Verklein de foto’s dus en sla ze op voor gebruik op het web.
5 | Spaties in bestandsnamen
Er zijn nog steeds “experts” die het ontkennen, maar echt webdesigners gebruiken géén spaties in bestandsnamen. Die is niet gebruiksvriendelijk, is niet handig voor SEO en kunnen tot fouten leiden. Een afbeelding met spaties ziet er op internet uit als: afbeelding%20vakantie%20woning%20spanje%202014.jpg. Zo kan het er ook uitzien: afbeelding-vakantie-woning-spanje-2014.jpg. Vervang spaties dus met streepjes of underscores.
6 | Alle afbeeldingen in één map opslaan
Start vanaf het begin meteen met een goede mappen-structuur voor je afbeeldingen. Wanneer je actief aan de slag gaat met een website zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Maak dus submappen aan in de hoofdmap van Joomla.
7 | Afbeeldingen hebben geen duidelijke naam
Zorg vanwege SEO en Internet Marketing voor duidelijke beschrijvende namen. Een afbeelding met de naam “kopie van foto (02).jpg” zegt nu eenmaal vrij weinig.
8 | Standaard opmaak wordt niet gebruikt
In plaats van de koppen aan te duiden als “kop 1” of “kop 2” maken veel beginners van Joomla geen gebruik van de ingebouwde opmaak stijlen (CSS). Gebruik deze! Het zorgt voor een consistente opmaak in de website en is achteraf eenvoudig in de CSS aan te passen. Ga dus niet handmatig (sub)koppen opmaken met de knoppen Bold, Tekengrootte, Kleur of Lettertype.
9 | Joomla updates negeren
Zodra een website online staat, is hij onderhevig aan hackers. Het is dus belangrijk om de updates die het Joomla-team uitbrengt ook echt te installeren. Geen enkele code is perfect en hackers zijn heel inventief. Blijf Joomla en de extensies dus ten allen tijde updaten.
10 | Uitlijnen met spaties
Als afsluiting misschien wel de grootste zonde: teksten uitlijnen met spaties. Uitzonderingen daargelaten, maar gebruik geen spaties om teksten uit te lijnen! Dit is niet professioneel, het resultaat is meestal bedroevend en bij een wijziging van de stijl (of het bekijken via een andere internet browser) kan alle tekst verspringen. Niet doen dus, gewoon niet!
Hulp nodig bij Joomla?
Wanneer je wilt beginnen met Joomla en worstelt met de opmaak, hulp nodig hebt bij de installatie of het gebruik ervan, neem dan zeker even contact met onze Joomla specialisten op. Een goed begin is het halve werk en bespaart op lnagere termijn een hoop extra werk.
Meer weten over Joomla? Neem gerust contact met ons op.