Joomla is standaard voorzien van de mogelijkheid om een blog pagina te maken. Een blog (afkomstig van weblog) is een overzichtspagina met webpagina’s. Meestal over een bepaald onderwerp. Het opzetten van een blogpagina in Joomla is vrij eenvoudig en binnen enkele minuten klaar. In deze blog ga ik er van uit dat je Joomla 3.x gebruikt. Stel, je wilt elke week een blog schrijven over internet marketing. Met deze drie stappen heb je een blog pagina opgezet:

Stap 1 | Categorie aanmaken

Log in en klik in de menubalk op Inhoud en vervolgens op Categorieën. Wanneer je geen categorie hebt waarin je de artikelen kunt opslaan, klik je op de knop Nieuw. Vul bij Titel de naam van je categorie in. Bijvoorbeeld Internet Marketing. Klik op Opslaan & sluiten. De basis voor je blog pagina’s is gelegd!
 

Stap 2 | Artikelen schrijven

Een blog is natuurlijk niets zonder interessante verhalen. In dit voorbeeld slaan we dat stuk even over en kun je even snel wat dummy-tekst genereren via www.lipsum.com. Ga in de menubalk naar Inhoud en dan Artikelen. Klik op Nieuw.

De Joomla artikelen die je maakt, plaats je in de Categorie “Internet Marketing” door dit te selecteren in de pull-down onder het woord Categorie (rechts in het scherm).

categorie pulldown

Maak bij wijze van proef vier Joomla artikelen aan met de onderstaande titels en sla ze op.

  • Google houdt van teksten
  • Eén video zegt meer dan 1000 plaatjes
  • De kracht van bloggen
  • Google Adwords kost minder als je website op orde is

Voeg na de eerste paragraaf van elk artikel een readmore in. In JCE is het dit icoon: JCE readmore icoon
 

Stap 3 | Menu-knop aanmaken

Klik in de menubalk op Menu en dan op het menu waaraan je een menu-knop wilt toevoegen. Bijvoorbeeld Hoofdmenu. Klik op de knop Nieuw.

Vul als eerste de Titel in. Druk op de knop Selecteren en kies (in het pop-up scherm) voor Artikelen en vervolgens Categorieblog. Wacht tot het scherm sluit en selectereer vervolgens bij Kies een categorie: Internet Marketing. Als je nu op Opslaan zou drukken, heb je een blogpagina gemaakt. Bekijk het resultaat maar eens op de website.
 

Layout van de Blogweergave stylen

Om de lay-out van de blogpagina naar eigen inzicht aan te passen, ga je naar het tabblad Blogweergave. Om alleen de introductietekst (het deel vóór de readmore) en een “lees meer knop” te tonen, vul je het volgende in.

# Hoofdartikelen: 0
# Intro-artikelen: 12 (om maximaal 12 intro’s onder elkaar te krijgen)
# Kolommen: 1
# Links: 0

Bekijk het resultaat in de website. De volgorde van de artikelen is eenvoudig aan te passen door op het tabblad Blogweergave bij Volgorde artikelen te kiezen voor een van de 10 overige opties (Meest recente eerst, Alfabetische volgorde, Meeste hits, etc.)

Wanneer je een andere layout wil hebben, kies je bijvoorbeeld voor:

# Hoofdartikelen: 1
# Intro-artikelen: 2
# Kolommen: 2
# Links: 10

Bekijk wederom het resultaat in de website.

Met de opties onder de tabbladen “Categorie” en “Opties” kun je eindeloos zelf experimenteren. Veel plezer!

Ps. Vind je dit een leuke en handige blog? Deel hem dan hieronder via Twitter of Facebook.