Het kiezen voor webwinkel software kan een lastige keuze zijn. Er zijn niet alleen objectieve verschillen tussen pakketten als HikaShop, VirtueMart en Magento. Ook het imago van de webwinkel software speelt een belangrijke rol bij het kiezen. In deze blog probeer ik de vraag te beantwoorden: Welke webshop software moet ik kiezen?

De webwinkel software van Magento

webshop van magentoMagento is sinds 2007 aanbieder van online shops. Het is ontstaan als afgeleide van andere webwinkel software genaamd osCommerce. Tegenwoordig is Magento 100% in handen van eBay; de Amerikaanse variant van Marktplaats. Wanneer je keuze valt op Magento, heb je nog een flinke klus om de juiste versie te kiezen.

 • Magento Community Edition. Dit is de gratis variant en geschikt voor kleinere bedrijven die zonder te veel kosten willen starten. Laat je echter niet verrassen. Magento heeft speciale wensen met betrekking tot webhosting. Een bedrag van € 40 per maand of meer is geen uitzondering.
 • Magento Enterprise Edition. Deze betaalde versie heeft meer functionaliteiten en is geschikt voor grotere bedrijven met webshops met meerdere "voorkanten". Prijsinformatie wordt niet op de website aangeboden, maar je moet denken aan zo'n € 10.500 per jaar (exclusief de speciale webhosting).
 • Magento Go. Deze Cloud-based webshop is "voor het gemak" verkrijgbaar in 4 verschillende varianten en kan worden gevuld zonder eigen installatie. De shop draait bij Magento en kan worden gehuurd voor een bedrag varieerend tussen de € 130 en € 1.100 per jaar.

Magento is specifiek bedoeld als een op zichzelf staande webshop. Het is geen toevoeging aan een bestaande website en ook niet gericht op bloggen. Niet echt een voordeel, net als de speciale (dure) webhosting. Magento is volgens diverse statistieken de grootste webwinkel aanbieder, maar op basis van mijn ervaring staat het aantal downloads niet gelijk aan het aantal online webshops. Gebruikers haken vaak snel af vanwege de bijkomende kosten en de steile leercurve.
 

VirtueMart webwinkel

webwinkel van virtuemartVirtueMart stamt af van de Joomla webwinkel Mambo-phpShop en is voor het eerst uitgebracht in 1997. In tegenstelling tot Magento is VirtueMart er maar in 1 variant met 1 prijs: gewoon VirtueMart en gewoon gratis! Het is een uitbreiding op het Content Management Systeem Joomla. De integratie is naadloos en dat biedt voordelen voor gebruikers die actief bloggen als onderdeel van hun social media strategie.

De kracht van deze webshop is dat:

 • het wordt ontwikkeld door een team van vrijwilligers. VirtueMart is van niemand en van iedereen tegelijk.
 • er geen speciale webhosting nodig is.
 • vragen kunnen worden gesteld in "de Community". Gebruikers helpen elkaar.

VirtueMart is een oude en bekende speler op het gebied van webshops, maar begint terrein te verliezen. Het ontwikkel-team speelt onvoldoende in op de alsmaar voortgaande technische ontwikkelingen van Joomla. "Binnenkort" staat de lancering van VirtueMart 3 op de planning, maar details zijn nog onbekend. De lay-out is niet meer van deze tijd. Magento en HikaShop zijn prettiger in het gebruik voor degene die de webshop mag onderhouden.
 

De webwinkel software van HikaShop

hikashop webwinkelHikaShop is de jongste speler van de drie en maakt een stevige groei door. Dit komt voornamelijk doordat het bovenop de ontwikkelingen van Joomla zit. HikaShop is net als VirtueMart een extensie van Joomla en daardoor uitermate geschikt als uitbreiding voor een bestaande Joomla website. HikaShop is er in 4 smaken:

 • HikaShop Starter. Gratis te gebruiken.
 • HikaShop Essential voor € 50 per jaar.
 • HikaShop Business voor € 100 per jaar. Een zeer compleet pakket waarmee de meeste de webshops jaren gebruik van kunnen maken.
 • HikaShop Multi Vendor voor € 150 per jaar. Hiermee zijn meerdere shops te beheren.

Elke opvolgende versie heeft meer functionaliteiten. De software heeft een intuitieve lay-out en biedt vele mogelijkheden voor het instellen van de webshop. Eén van de weinige nadelen van deze webshop is het onder de knie krijgen van het webshop navigatie-menu. Soms lijkt dat een eigen leven te leiden. Daarentegen kun je snel met je eigen HikaShop aan de slag in tegenstelling tot de andere twee webshops. Ook de mogelijkheden voor SEO (zoekmachine optimalisatie voor bijvoorbeeld Google) zijn uitgebreid aanwezig.
 

Mijn advies

 1. Kies voor Magento als je een stevig budget en extra handjes ter beschikking hebt.
 2. Ga voor VirtueMart wanneer zelf kosteloos wilt ontdekken hoe het is een webshop in te richten.
 3. Neem HikaShop als je aan de slag wilt met een complete en gebruiksvriendelijk shop. Daarom heeft deze shop mijn voorkeur!
 4. Bel ons op 0162 - 31 01 67 of mail naar als je er nog niet uit bent...