Een belangrijk doel van websites is het creëren van conversie. Je wilt dat een bezoeker bijvoorbeeld contact met je opneemt, iets aanvraagt of download in ruil voor zijn contactgegevens. Steeds wanneer er een e-mail binnenkomt, heb je de hoop dat het een serieuze potentiële klant is. Helaas komen er vaak “SPAM mails” binnen met vreemde e-mailadressen en rare teksten. Dit is deels te voorkomen met een Captcha op je website (je spreekt dit uit als Kèptja).

Wie typt die rare teksten in mijn invulformulier?

Heel simpel, niemand. Op internet zijn programma’s aanwezig die volledig geautomatiseerd formulieren zoeken, invullen en versturen. Deze programma’s worden ‘bots’ of ‘SPAM bots’ genoemd (de afkorting van SPAM robots). Een SPAM bot is dus een stukje software dat de hele dag naar formulieren zoekt op internet. Het kijkt niet naar de populariteit van een website of wat er op staat. Het vult uitsluitend formulieren in. Waarom? Geen idee! Misschien is het verveling of om anderen het leven zuur te maken. Het kan tactisch zijn om backlinks te krijgen of om geld te verdienen door SPAM te versturen namens malafide opdrachtgevers.
 

Wat is een Captcha eigenlijk?

Het is een manier om uit te vinden of je een mens of computer bent. Het is al in 1936 bedacht door Alan Turing om te onderzoeken of machines menselijke intelligentie kan vertonen. Door een aantal vervormde cijfers en letters te tonen, kunnen mensen vaak wel lezen wat er staat, maar computers niet.
 

Captcha op invulformulieren is niet de ultieme bescherming

De techniek staat niet stil. Inmiddels zijn er “oplossingen” om Captcha’s automatisch te kraken. Met hele slimme software worden letters herkent en ingevuld in het invulformulier. Hier een demonstratie hoe de Captcha wordt gekraakt:

Daarnaast is er nog de malafide ondernemersgeest. Vooral in Aziatische landen wordt schandalig weinig betaald aan mensen voor het oplossen van Captcha’s. Je kunt je hierop aanmelden via bepaalde software en de hele dag ontcijferen echte mensen de tekens op het scherm. Vaak voor maar $1 per 1000 ingevulde Captcha’s. Kolotibablo.com is zo’n dienst. Hier is bijna geen middel tegen te bedenken! Kijk maar mee…

SPAM verminderen door het gebruik van Captcha’s

Wanneer je formulieren op een Joomla website beter wilt beschermen kun je hier diverse extensies vinden: http://extensions.joomla.org/extensions/access-a-security/site-security/captcha. Extensies om formulieren te maken zoals RSform en ChronoForms hebben deze optie vaak al opgenomen. Hierbij kunnen "hidden captchas" worden gebruikt om in ieder geval een deel van de overlast terug te dringen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van reCaptcha.com dat door Google is bedacht.

WordPress gebruikers kunnen op https://wordpress.org/plugins/tags/captcha kijken voor plugins.