Gevonden worden in Google via SEO wordt steeds belangrijker. Er zijn talloze manieren om beter te scoren in Google. Het maken van een begin is soms lastig. De onderstaande stappen zijn relatief eenvoudig uit te voeren in een Joomla website en vergroten de kans op je vindbaarheid.

1 | Zoekmachinevriendelijke URL’s

Zet via Systeem > Algemene Instellingen de “Zoekmachinevriendelijke URL’s” en “Gebruik URL herschrijven” op JA. Dit zorgt ervoor dat je mooie en leesbare internetadressen krijgt i.p.v. bijvoorbeeld: index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=66
 

2 | Hernoem htaccess.txt

Ga via FTP of een Controle Paneel naar de files in de map “public_html” of “httpdocs” (of iets dergelijks) op je webserver. Hernoem "htaccess.txt" naar ".htaccess"
 

3 | Robots.txt aanpassen

De robots.txt helpt zoekmachines om aan te geven wat er wel of niet geïndexeerd mag worden. Om afbeeldingen ook te laten indexeren, verwijder je de regel “Disallow: /images/”
 

4 | Meta description

Vul bij elk Joomla artikel de omschrijving in om zoekmachines een samenvatting te geven waar de pagina over gaat. Deze informatie wordt vaak bij de zoekresultaten getoond en het delen via de sociale media. Keywords worden door Google, Bing en Yahoo niet meer gebruikt.
 

5 | PageSpeed verbeteren

Zet via Systeem > Algemene Instellingen > Tabblad Server de “GZIP paginacompressie” op JA om minder data te laten genereren door de http-verzoeken.
 

6 | Afbeeldingsnamen

Geef afbeeldingen een logische en omschrijvende naam. Gebruik géén spaties in de bestandsnaam, omdat deze anders worden vervangen door “%20”.
 

7 | Paginatitels

Geef pagina’s een goede titel bij “Browserpaginatitel”. Open een menu-item en ga naar het tabblad “Paginaweergave”.
 

8 | HTTPS

Vraag een SSL certificaat aan. Naast een veiligere website, waardeert Google je bijdrage aan een veiliger internet en brengt dit tot uitdrukking in je ranking in de zoekmachine resultaten.
 

9 | Deeplinks

Maak links binnen je website door termen van de ene naar de andere pagina te linken. Het beste kun je dan linken naar een menu-item. Als er geen menu-item naar een pagina is, kun je direct linken naar het Joomla Artikel.
 

10 | Hoeveelheid zoekwoorden

Gebruik niet te veel dezelfde zoekwoorden in je teksten. Google houdt niet van “keyword stuffing”. Matt Cutts van Google heeft aangegeven dat zij echt wel weten waar de inhoud van een pagina over gaat. Je hoeft dat niet 15 keer te herhalen.
 

Geen extensies nodig

Bovenstaande tips zijn direct uit te voeren in je Joomla website en er zijn geen extra extensies voor nodig. De basis moet goed zijn om de rest er op te kunnen bouwen. Dus even “back to basics” en checken of alles goed is ingesteld. Daarna vlug “back to business” om je online marketing plannen uit te voeren.