Ontken het naar niet, ook jij gebruikt wel eens onveilige wachtwoordenhack-pogingen Voor je het weet, is je website gehackt, staat je pc vol met virussen, wordt je bankrekening leeggehaald of ligt de inhoud van je mailbox op straat. Wat is het moment dat je hier iets tegen gaat doen? De praktijk leert dat je pas echt serieus gaat nadenken als het te laat is. Dus, niet uitstellen, maar vandaag nog regelen!

Hackers zijn zoveel slimmer dan je denkt

Er zijn nog steeds massa’s mensen die denken dat hackers oude stinkende mannen zijn die in een donker kamertje één voor één computers zitten te hacken. Ik help je uit een droom. De meest succesvolle hackers zijn jonge studenten en programmeurs die dromen in code en miljoenen pc’s tegelijk aan het bestormen zijn met speciale hacking software.

Hashcat is zo’n programma. Het is ’s wereld snelste software om wachtwoorden te kraken. Het programma is gratis en kan makkelijk 100.000.000.000 (100 miljard) pogingen per seconde uitvoeren om je wachtwoord te achterhalen. Lees de zin nog maar een keer! Dat zijn dus 6 biljoen pogingen per minuut (6.000.000.000.000). Nu mag jij 1 poging doen om te raden of jouw wachtwoord sterk is!

Nog niet overtuigd? Kijk op onderstaand filmpje van Norse hoe actief er wordt gehackt. Het lijkt wel een oorlogsspelletje.

Opgenomen via: http://map.ipviking.com/

Doe dit nooit met je wachtwoorden!

  1. Geen wachtwoorden opslaan in Word documenten.
  2. Geen wachtwoorden opslaan in Excel documenten.
  3. Geen wachtwoorden laten staan in je mailbox.
  4. Geen wachtwoorden opslaan in de Cloud.
  5. Geen wachtenwoorden korter dan 10 tekens. Deze zijn waardeloos.
  6. Geen (delen van) of van namen, jaartallen, postcodes, huisnummers, websitenamen, 123456 en geen logica (zoals login-gmail14, login-facebook14, login-adobe14).
  7. Geen combinaties van namen, woorden, datum of telefoonnummers nemen.
  8. Geen letters door cijfers vervangen (l0g1n).
  9. Geen wachtwoorden kiezen zoals “wachtwoord”, “w8woord” of “w8w00rd”.
  10. Geen wachtwoorden laten onthouden door je internet browser.

Dit zorgt ervoor dat je wachtwoord niet zomaar gehackt wordt. De beste wachtwoorden zijn lange willekeurig gegenereerde tekens waar geen logica in zit. Dat zijn (helaas) tevens de wachtwoorden die nauwelijks te onthouden zijn, zoals: 9kGIplXq4Uf`zS?ptcRtu@)G(-6

Wachtwoorden-software

Er bestaan speciale softwareprogramma’s waarin je internetadressen, inlognamen en bijbehorende wachtwoorden kunt opslaan. Hierdoor hoef je alle ingewikkelde wachtwoorden niet meer te onthouden. De enige die je nog moet onthouden in je wachtwoord voor het programma zelf. Maak die lekker ingewikkeld! Het is even wennen en het kost discipline, maar na een week kun je niet meer zonder!

Hier zijn enkele wachtwoordenprogramma’s:

Elk programma heeft zijn eigen specifieke voordelen. Onze voorkeur gaat uit naar het gratis open source programma KeePass. Voornamelijk omdat het niet in de cloud staat, maar op je pc, tablet of smartphone. Je “keystrokes” gaan dus niet over een (WIFI) internetverbinding “naar buiten toe”. Daarnaast is het lekker eenvoudig in gebruik. Toch adviseren we je om zelf het programma te kiezen dat het beste bij je past.

Enkele tips voor je wachtwoordenbeheer

  1. Wijzig je wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar.
  2. Gebruik cijfers, kleine letters, grote letters en speciale tekens.
  3. Zorg dat er geen logica in zit.
  4. Sla ze niet onbeveiligd op.

Is je website en/of wachtwoord toch gehackt, neem dan contact met ons op.