vragen over domeinnamen en internet adressen

Ondanks dat internet in zijn huidige vorm bestaat sinds 1994, is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat iedereen weet wat domeinnamen, internetadressen en URL's zijn. Om dit maar meteen te verhelderen: domeinnamen, internetadressen en URL's (Unified Resource Locators) zijn nagenoeg hetzelfde. Een URL wordt vaak gezien als de hele regel die in de adresbalk van een browser staat en een domeinnaam of internetadres alleen tot en met de .nl, com, etc. Voorbeelden:

Domeinnaam: www.r2h.nl
Internetadres: www.r2h.nl/blogs
URL: https://www.r2h.nl/blogs/72-richard/430-alles-wat-je-nooit-durfde-te-vragen-over-domeinnamen-en-urls

1. Mag je spaties in domeinnamen gebruiken?

Domeinnamen met spaties bestaan niet. Datzelfde geldt voor e-mailadressen. Je hoeft dus nooit te melden dat je e-mailadres zonder spaties is. Wanneer domeinnamen spaties bevatten, worden de spaties automatisch vervangen door %20 in je internet browser en kan problemen opleveren.

2. Maakt het uit als er hoofdletters of kleine letters in domeinnamen worden gebruikt?

Hoofdletters ("kapitalen") hebben geen effect op de vindbaarheid van je website. Voorheen was het afhankelijk of je website op een Windows server of UNIX server stond. Ook heeft Facebook een tijdje verschil gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters. Tegenwoordig maakt het niet meer uit, maar de tip is om uitsluitend kleine letters te gebruiken voor de uniformiteit.

3. Kun je speciale tekens in internetadressen gebruiken?

Behalve in België worden nergens zogenaamde "diakritische tekens" gebruikt in domeinnamen. Een internetadres zoals www.hôtel-café-hélène.be met speciale tekens zoals ä, ð, å, à, á, â, ã, ß, ç, é, è, ê, ë, õ, ö, ó, ï, ì, í, î, û, ñ, œ en ø zul je daarom niet snel tegenkomen in Nederland.

4. Streepjes of underscores gebruiken?

Het gebruiken van streepjes (ook wel koppelteken of min-teken genoemd) of underscores (ook wel "laag streepje" genoemd) in een URL is niet per definitief goed of slecht. Het ligt aan het gebruik. Vanuit SEO is het verstandig om streepjes te gebruiken, omdat Google streepjes ziet als scheidingsteken tussen woorden. Underscores worden door Google genegeerd waardoor woorden tegen elkaar worden gezet zoals "tipsvoorhuidverzorging".

5. Hebben redirects (aliassen) nut?

Het registreren van meerdere redirects naar één domeinnaam kan geen kwaad. Zeker niet om typfouten van gebruikers op te vangen en domeinnamen met en zonder streepje. Het wordt anders wanneer er veel redirects naar één domeinnaam worden doorgestuurd (via 301 redirects). Gebruik redirects verstandig. Wanneer je ze niet gebruikt, maar alleen vastlegt, zodat de concurrent er niet mee vandoor kan gaan dan kun je ze beter niet doorsturen.

6. Hoe werkt een DNS?

DNS staat voor Domain Name Server. Dit is een server die een domeinnaam omzet naar een IP-adres (bijv. http://www.google.com wordt http://74.125.224.72). Je kunt het zien als een soort telefoonboek waarbij je internet browser de ingetypte domeinnaam opzoekt en het nummer van de server toont waar de website gehost is.

7. Waar kan ik de beschikbaarheid van een domeinnaam controleren?

Een .nl-domeinnaam kan veilig worden gecontroleerd bij www.sidn.nl. Dit is de enige stichting in Nederland die officieel .nl-domeinnamen uitgeeft. Wanneer de domeinnaam vrij is, kun je deze registreren bij een webhostingsprovider naar keuze. Een .com-domeinnaam kun je bijvoorbeeld controleren bij http://whois.domaintools.com.

8. Wat zijn SEF URL's?

SEF betekent Search Engine Friendly. Voor het gemak van websitebezoekers en voor zoekmachines is het gebruik van SEF URL´s aan te raden. Een voorbeeld van een SEF URL is https://www.r2h.nl/richard/help-mijn-joomla-website-is-gehackt en een niet SEF URL kan zijn: www.domeinnaam.nl/index.php?view=article&catid=10&id=20&option=com_content&Itemid=30

9. Hoe werken korte URL´s?

Korte URL's worden vaak gebruikt in social media bericht zoals Twitter. Een voorbeeld: http://bit.ly/1A7zJ6X. Korte URL's kun je verkrijgen via een externe website van bijvoorbeeld www.bit.ly of http://goo.gl. Je kopieert een lange URL en krijgt een korte terug. Deze korte URL wordt bij die website vastgelegd en gekoppeld aan de lange URL. Steeds wanneer de korte URL ergens wordt aangeklikt dan wordt de doorverwijzing actief.

10. Wat kost een domeinnaam?

De prijs van een domeinnaam is afhankelijk van:

  • de extensie (.nl, .be, .eu, .com, .tv, .career, .cruises)
  • de betrouwbaarheid van de webhoster
  • de bijgeleverde diensten (grootte webruimte, hoeveelheid dataverkeer, aantal databases, aantal e-mailadressen, etc.)
  • het aantal webhostingpakketten op één server (meer websites op één server is goedkoper, maar kan ook een lagere laadsnelheid van de website opleveren)

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over domeinnamen, internetadressen en URL's.