Leeg de browser cache [ niveau ★☆☆ ]

Het komt geregeld voor dat aanpassingen aan een website niet direct zichtbaar zijn voor een bezoeker die vaker op je website komt. Dit komt door de 'browser cache'. Op je PC worden tijdelijk bestanden opgeslagen om een website bij een terugkerend bezoek sneller te laden. Dit kan er dus voor zorgen dat wijzigingen niet direct zichtbaar zijn.

Door de browser cache te legen worden de tijdelijk internetbestanden verwijderd.

 • Druk: CTRL + SHIFT + DELETE (Dit is voor alle browsers het zelfde)
 • Selecteer de onderdelen die je wilt verwijderen
 • Klik vervolgens op Schoonmaken, Verwijderen of Wissen
 • Wacht even tot dit is afgerond.
 • Door nu op F5 te drukken wordt de pagina ververst.

 

De volgorde van artikelen/modules aanpassen [ niveau ★☆☆ ]

In sommige situatie kan het noodzakelijk zijn dat je de volgorde van Joomla artikelen of modules verandert. Dit kun je doen door bij modulebeheer / artikelbeheer op "Volgorde" te klikken. Er komen dan blauwe pijltjes voor de volgordenummering te staan. Door deze blauwe pijltjes te gebruiken kun je de volgorde veranderen. Is dit te veel werk? Vul dan handmatig de nummering in en druk vervolgens op het diskette icoon naast het woord "Volgorde". Alles wordt dan meteen in de door jou aangegeven volgorde gezet.
 

joomla-artikelen-modules-volgorde

 

Het slotje voor een artikel verwijderen [ niveau ★☆☆ ]

Waneer je met Joomla artikelen bezig bent, kan het voorkomen dat er een slotje voor een artikel staat. Doordat het artikel op slot staat, bestaat de mogelijkheid dat je dit artikel niet kunt openen. De meest voorkomende oorzaak is dat, tijdens het bewerken van een artikel, op de TERUG-knop van de browser is geklikt. Hierdoor wordt het artikel niet 'ingecheckt' in de database en denk Joomla dat het artikel nog steeds wordt bewerkt.

Omdat het niet mogelijk is één artikel met twee personen tegelijk te bewerken, wordt het artikel op slot gezet. Ook kan het voorkomen dat je een artikel aan het bewerken bent en de sessieduur van Joomla is verlopen. Hierdoor wordt je automatisch uitgelogd en wordt ook hier het artikel niet ingecheckt in de database

Hoe kun je dit slotje verwijderen? Dit is eenvoudig...

 • Selecteer het artikel door het aan te vinken in het Artikelenoverzicht
 • Klik recht bovenin op Inchecken.

joomla-artikel-slotje

 

Joomla website offline zetten [ niveau ★☆☆ ]

Wanneer je met grootschalig onderhoud van je website bezig bent, kan het verstandig zijn je site tijdelijk even offline te zetten. Het is tenslotte erg vervelend als bezoekers van je websitesite de content iedere keer zien veranderen.

 • Ga hiervoor naar: Website > Algemene instellingen > Website
 • Zet bij "Website offline" het vinkje op "Ja"
 • Eventueel kun je een aangepast bericht en/of je logo invoeren. Een gepersonaliseerde offline pagina is wel zo professioneel.
   

joomla-website-offline

 

Een Joomla module in een artikel laden [ niveau ★★☆ ]

Soms zou het zo fijn zijn als je een module in een artikel zou kunnen zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slideshow. Dit is in Joomla te realiseren door het volgende uit te voeren.

 • Maak een nieuwe module aan. Bij 'Positie' voer je een nieuwe naam in die nog niet bestaat in de template; bijvoorbeeld "mijnmodule" (Dit mag elke willekeurige naam zijn). Voer de overige velden in en sla de module op. Niet vergeten deze te publiceren!
 • Open het artikel waar je de module in wilt voegen. Op de plek waar de module in het artikel moet komen te staan typ je
 • Op deze plek worden dan alle modules geladen met de positie "mijnmodule".
   

joomla-module-artikel