Joomla 3.0 is al een tijdje uit als een tussenversie. Deze zogenaamde "Short Term Release" is een versie op weg naar de Long Term Release. Dat wordt Joomla 3.5 en komt in september van 2013 uit. Wat zijn nu eigenlijk de nieuwe key features in deze Joomla versie en wat zijn de grote voordelen om straks je site te migreren? Naast een groot aantal technisch voordelen, heeft deze versie van Joomla ook voor de eindgebruiker een aantal grote voordelen.

De voordelen van Joomla 3.0 en 3.5 op een rij

joomla-30-administrator-mobile
  • In het rechtenbeheer is nu standaard een “gasten groep” aanwezig.
  • Artikelen eenvoudig herschikken door te slepen
  • Artikelen bewerken is eenvoudiger door de grotere editor venster. Tevens is het editor venster verder naar boven verplaatst
  • Tabbladen in plaats van sliders om parameters in te stellen

Eén van de belangrijkste nieuwe eigenschappen is dat Joomla heeft ingesprongen op de steeds groter groeiende groep mobiele gebruikers. Om dit te bewerkstelligen heeft het beheerpaneel van Joomla een metamorfose ondergaan. Het doel was de JUI (Joomla User Interface) strak en responsive te maken. Het beheer van Joomla websites middels een mobiel apparaat wordt zo een stuk eenvoudiger. Responsive webdesign wil zeggen dat de website zicht automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat. Om eenheid te creëren in de JUI, is er voor gekozen om Twitter Bootstrap te integreren. Deze keuze is mede verantwoordelijk voor het strakke eigentijdse design van de JUI.

In het verleden kon elke ontwikkelaar voor zijn extensies een eigen beheerpaneel maken. Bij deze nieuwe versie van Joomla zorgt de nieuwe JUI ervoor dat elk extensie-beheerpaneel dezelfde layout en design krijgen. Deze consistente look en feel zorgt voor een eenvoudig te begrijpen beheerpaneel.

 

Kan de site eenvoudig van Joomla 2.5 naar 3.5 worden gemigreerd?

De overstap van Joomla 1.5 naar 2.5 was enorm. De oorzaak lag in het voortschrijdende inzicht en de snelle ontwikkeling van de digitale wereld. Daarom was het destijds noodzakelijk het framework flink onder handen te nemen. Gelukkig is de stap van 2.5 naar 3.5 relatief klein. Dit betekent echter niet dat er geen conversieslag hoeft plaats te vinden voor extensie en templates, maar de impact is minimaal.

Momenteel worden massaal extensies gereed gemaakt voor Joomla 3.5. Bij een migratie naar 3.5 worden de standaard aanwezige onderdelen zoals categorieën, artikelen, menu's, modules en plugins automatisch meegenomen.

Al met al biedt Joomla 3.5 een berg aan verbeteringen:

  • schonere code
  • een mooi strak beheergedeelte
  • overzichtelijke layout
  • responsive administratie paneel

Wij zien veel voordelen in de weg die Joomla ingeslagen is. Met deze wijzigingen zal Joomla zich in de voorhoede bevinden van de Content Management Systemen.

Heb je vragen over Joomla? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.