Veel van onze klanten lopen tegen een aantal problemen aan als ze tabellen willen gebruiken in Joomla artikelen. Omdat dit met een online editor soms ondoorzichtig en complex is, raad ik het meestal af om tabellen te gebruiken. In sommige situaties ontkom je er simpelweg niet aan. Een veelvoorkomende situatie is het uitlijnen van contactgegevens rechts boven elkaar. In deze tutorial heb ik daarom de belangrijkste zaken op een rij gezet.

Om effectief tabellen te kunnen bewerken, adviseer ik om JCE (Joomla Content Editor) te gebruiken. Dit is een additionele extensie voor Joomla en is dus niet standaard aanwezig in het installatiepakket. JCE kan je downloaden via: http://www.joomlacontenteditor.net/. R2H installeert standaard voor al zijn klanten JCE.

Een tabel invoegen

Er zijn meerdere manieren om een tabel in te voegen. De eenvoudigste manier is het kleine pijltje naast de tabel-knop te klikken. Selecteer vervolgens met je muis hoeveel cellen, rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal) je wilt gebruiken. Je kunt ook op het icoontje klikken en vervolgens met cijfers aangeven hoeveel rijen en kolommen je wilt. Naderhand kunnen deze altijd worden uitgebreid.

jce-tabel-invoegen

jce-tabeleigenschappen

 

Celvulling (cell padding) en Ruimte tussen cellen (cell spacing)

Celvulling: is de ruimte voor de tekst in de cel zelf.
Ruimte tussen de cellen: is de fysieke ruimte tussen de cellen.

jce-tabelindeling

 

Celbreedte en hoogte aanpassen

Let op met het invoeren van hoogte en breedte van cellen! Wanneer je de cel breedte van een willekeurige cel aanpast, krijgen alle cellen in de kolom dezelfde breedte. Wil je dus de breedte van cellen aanpassen, pas dan alleen de bovenste cel aan. Hetzelfde geldt voor de celhoogte. Alle cellen in de rij krijgen dan de zelfde hoogte. Pas hier dus alleen de eerste cel aan.

Standaard past een tabel zich aan de breedte van de tekst in de cel. Afmetingen van cellen kunnen in procenten en pixels worden opgegeven.

jce-cel-eigenschappen-context-menu

 

Extra Rijen en kolommen invoegen

Met de "rij invoegen" knoppen kunnen rijen en kolommen toegevoegd worden. Dit gebeurt voor of na de tabel waar de cursor zich op dat moment bevindt

jce-tabel-menu

 

De eigenschappen van één cel aanpassen

Ga met de cursor in de cel staan die je wilt bewerken en klik op de knop "Cel-eigenschappen". In de getoonde dialoog-box kunnen de gegevens ingevoerd worden. Klik daarna op opslaan.

Algemene opmerkingen het gebruik van tabellen in JCE

  • JCE voegt standaard in elke nieuw ingevoegde cel een spatie in. Verwijder deze voor je tekst in de cel gaat typen.
  • De opties voor de tabellen zijn niet alleen toegankelijk via het menu. Je kunt eenvoudig de rechter muis klikken op een cel in de tabel om het context menu te gebruiken.
  • Let op wanneer je een nieuwe tabel in een cel invoegt, de editor ondersteunt deze fuctionaliteit niet. Probeer "tabellen in tabellen" dus te voorkomen.

Wil je meer weten over JCE en de uitgebreide mogelijkheden, of kom je er niet uit? Neem dan contact met mij op, ik kijk graag even met je mee.