Sinds 11 Juni 2013 heeft Twitter zijn API veranderd. Deze verandering van API v1 naar API v1.1 had nog al wat gevolgen voor de applicaties die gebruik maakte van deze API om gegevens op te vragen bij Twitter. Met de API v1 versie was het erg eenvoudig een Twitter stream op te nemen in een applicatie (en website) omdat er geen authenticatie voor nodig was. Met de versie v1.1 heeft Twitter onder andere deze mogelijkheid verwijderd. Om nu een stream op bijvoorbeeld je website te krijgen, dien je eerst in te loggen op de developer site van Twitter. Daar kun je dan de benodigde API key en veiligheidscodes aanmaken. Met deze codes kun je in de applicatie vervolgens gegevens oproepen. Deze handelingen zijn voor een leek over het algemeen te hoog gegrepen.  Het is dus ook voor deze groep mensen een stuk lastiger om Twitter op een website te integreren.

Wat is een API?

API staat voor "Application Programming Interface" en is bedoeld om applicaties (software) en websites met Twitter te laten communiceren en taken te laten uitvoeren. Bij Twitter is voor elk onderdeel op de site wel een API aanwezig. De applicaties die gebruik maken van de Twitter API halen de informatie simpelweg op via internet.
 

Wat zijn de voor- en nadelen van de Twitter API?

Voor een standaard gebruik op een website zul je niet veel verschil merken. Voor ontwikkelaars biedt de API wijziging een groot aantal voordelen op gebied van stabiliteit, veiligheid en mogelijkheden. Deze specificaties zijn dusdanig complex dat ik hier dan ook verder niet op in zal gaan. Mocht je toch geïnteresseerd zijn, kijk dan op de volgende link: https://dev.twitter.com/docs/api/1.1/overview

Een Twitter API v1.1 aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe API, moet je Twitter-extensie worden aangemeld als Twitter-applicatie. Volg de volgende stappen om een Twitter API Key en user access token aan te vragen:

  • Ga naar https://dev.twitter.com/apps/new en log in met je normale Twitter account.
  • Vul bij "name" je (bedrijfs)naam in en bij "description" ook. Deze gegevens worden niet echt gebruikt.
  • Na invullen van het formulier vind je hier de consumer key en consumer secret.
  • Klik op "Create my access token" om een “access token” te genereren. Dit zorgt voor de relatie tussen je account en de Twitter applicatie en is te vinden op het tabblad "OAuth tool".
  • De verkregen gegevens kunnen in de applicatie of website-module worden ingevoerd.

Een goede Joomla Twitter extensie is “SP Tweet” van Joomshaper. Deze maakt gebruik van de Twitter API v1.1.
 

Wat als het niet lukt?

Werkt je Twitter stream op je website niet meer en kun je het zelf neit verhelpen? Neem dan even contact met ons op. Wij kijken dan of wij de nieuwe Twitter API kunnen integreren in de website.