Goochelen met Joomla modules

Veel webmasters die af en toe met Joomla werken, weten dat het visuele gedeelte van hun Joomla website hoofdzakelijk wordt opgebouwd uit modules en content (tekstuele inhoud). Wat echter niet iedereen weet is, dat je meer met deze modules kunt doen. Normaliter worden modules toegewezen aan een voorgedefinieerde modulepositie in de template. Maar er is meer...

Moduleposities in de template zichtbaar maken

Het is mogelijk moduleposities visueel aan te geven in de template. Vanaf Joomla 2.5 is dit zichtbaar te maken. Om dit in te schakelen ga je in het Joomla-beheergedeelte naar Extensies->Template beheer. Klik op "Opties" en zet de optie om module posities te bekijken aan. Daarna tik je in de adresbalk van je internet browser: http://www.jouwwebsiteurl.nl/index.php?tp=1

De module posities worden vervolgens in met rood omlijnd met de naam van de modulepositie erin.

Modules schakelen afhankelijk van de content

Modules hoeven niet altijd aan te staan. Standaard kun je een module toewijzen aan één, meerdere of alle menu items. Dit doe je onderaan de pagina bij het beheer van de module. Een nadeel is dat de module dus alleen aan menu items kan worden vastgekoppeld. Wil je hier meer flexibiliteit in hebben, installeer dan Advanced Module Manager van NoNumber. Deze extensie maakt het onder andere mogelijk de module bijvoorbeeld ook te koppelen aan individuele artikelen of categorieën. wil je meer over deze extensie weten, kijk dan even op de site van NoNumber.

Modules gebruiken in de content van een Joomla artikel

Ook is het mogelijk een module in te voegen in een artikel. Dit wordt gedaan met behulp van een plugin-call. Binnen Joomla is er een plugin die het mogelijk maakt een module positie aan te roepen in een artikel. Hoe gaat dit in zijn werk...?
Open een module en voer handmatig een module positie in. In dit vakje "Positie" kun je namelijk ook zelf iets typen. Kies een naam die niet al is toegekend aan een module positie in de template (bijvoorbeeld: mijnmodule). Dit is van belang omdat het anders kan voorkomen dat de module 2 keer wordt getoond. Ga daarna naar het artikel waar je de module positie in wilt voeren in de content en voer het volgende op deze plek in:

Alle modules die zijn toegekend aan deze positie zullen dus in dit artikel, op deze plek zichtbaar worden. Een nadeel hier van is dat wanneer je een module in de rechter positie en in een artikel wilt weergeven, je dus altijd een kopie van de module moet maken. Het wijzigen van module instellingen moet dus bij 2 verschillende modules gebeuren. Dit kan met sommige complexe modules een tijdrovende taak zijn.
 

Kan dit ook anders...?

Jazeker! Hiervoor dienen we alleen een extra extensie te installeren. De extensie "Modules Anywhere" van NoNumber, biedt hierbij de uitkomt. Het is met deze extensie dus mogelijk fysiek de zelfde extensie te hergebruiken op verschillende plekken (zelfs een module in een module is mogelijk.) Het grote voordeel is dat je dus maar een keer een module hoeft te configureren. Alle opties kun je vinden op de pagina van de Modules Anywhere: http://www.nonumber.nl/extensions/modulesanywhere/userguide

Samen met "Advanced Module Manager" beschik je dus over een geavanceerde set tools voor het beheer van modules. De gratis versies bied voor de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende opties. Wil je meer, dan zul je hier de PRO versie voor moeten kopen.

Wil je informatie of advies over het goochelen met Joomla modules? Neem dan even contact met mij op!