Onlangs is er een nieuwe versie van Joomla uitgekomen, te weten Joomla 3.2 Alpha. Dit is een tijdelijke versie totdat eind oktober 2013 versie 3.2 Stable uitkomt. Eén van de grote lang verwachte veranderingen in deze versie is het versiebeheer van Artikelen. Versiebeheer was bij veel andere CMS systemen al was geïmplementeerd, bleef Joomla hier in achter. In het verleden was het dus niet mogelijk om opgeslagen wijzingen van Joomla Artikelen ongedaan te maken. Dit heeft bij gebruikers regelmatig tot grote frustratie geleid.

Deze nieuwe versie van Joomla 3 biedt dus gelukkig uitkomt en neemt gelijk een voorsprong op de concurrentie. Wat het versiebeer in deze versie zo bijzonder maakt, is de vergelijkingsfunctie. Met een eenvoudige klik op de knop, heb je alle wijzigingen overzichtelijk naast elkaar. Je kunt dus in één oogopslag zien wat er met de content is gebeurd en wat er precies is aangepast.

versiebeheer van joomla artikelen

Het herstellen van een van de versies net zo eenvoudig als het bekijken. Door een van de versies aan te vinken en op herstellen te klikken, wordt het Artikel in die staat teruggebracht.
 

versiebeheer in joomla 

joomla 3 versiebeheer

Als tip wil ik meegeven om regelmatig je Joomla Artikelen tijdens het bewerken op te slaan. Joomla maakt gebruik van sessies. Dit houdt in dat na Joomla een gebruiker automatisch uitlogt wanneer wanneer deze een bepaalde tijd geen acties heeft uitgevoerd. Niet-opgeslagen werk gaat dus verloren. Het typen in de editor geldt namelijk niet als activiteit.

Voor iedereen die werkt met Joomla 3 en gebruik maken van een Onderhoudsverzekering (zoals dat bij R2H heet) of andere vorm van onderhoudscontract met hun webdesigner, komt deze fuctionaliteit automatisch beschikbaar tijden het uitrollen van de Joomla updates.