Joomla 3 is al een poosje uit. Van veel klanten krijgen wij de vraag wat de voordelen zijn van een upgrade.

Verschil tussen een update en een upgrade

Vaak worden de termen upgrade en update door elkaar heen gebruikt. Echter is er een groot verschil. Een update wordt uitgevoerd binnen een versie. Bijvoorbeeld Joomla 2.5.15 naar 2.5.16. Dit betreft vaak een beveiligingsupdate of "bug fix" voor de huidige versie.

De ontwikkelingen op internet gaan razend snel. Er zijn steeds weer nieuwe inzichten en technieken. Wat vandaag nieuw is, is morgen al weer verouderd. Dit geldt zowel voor de websitetechnieken als ook hoe de browsers (Firefox, Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer, enz.) omgaan met de weergave van een website.

Daarom worden er van de meeste CMS systemen regelmatig nieuwe versies ontwikkeld. Voor joomla zo om de 2 jaar. Dit geeft de ontwikkelaars de kans de nieuwste snufjes in het systeem in te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan responsive webdesign. De website migreren naar een nieuwe versie noemen we dus een upgrade.

Bij een upgrade naar een nieuw CMS systeem zijn er dus vaak nieuwe functionaliteiten die niet in het vorige systeem aanwezig waren. In Joomla 3 zijn er bijvoorbeeld "tags" aan toegevoegd en "versiebeheer". Ook zijn er wijzigingen aangebracht in hoe de site technisch functioneert. Een upgrade is dus bijna altijd een stuk gecompliceerder dan een update. Zo was de upgrade van Joomla 1.5 naar 2.5 een behoorlijke onderneming. Gelukkig is het migreren van 2.5 naar Joomla 3 iets eenvoudiger.

Wanneer je het met een auto vergelijkt dan is een upgrade gelijk aan een goede onderhoudsbeurt en een upgrade het aanschaffen van een nieuwe auto. En zoals iedereen weet: goed onderhouden auto's leveren meer op dan "afgetrapte" auto.

 

Welke zaken zijn gewijzigd in Joomla 3

  • Responsive design voor de frontend en backend van Joomla
  • Bootstrap CSS framework voor een strakke weergave voor de eindgebruiker. (Het controlepaneel van Joomla gebruikt nu bootstrap)
  • LESS CSS pre-processor voor developers aanwezig. (Maakt website styling met variabelen mogelijk)
  • Joomla User interface standaardisatie voor developers. (Zorgt voor een eenduidige gebruikersinterface bij de verschillende 3party extensies)
  • Snellere installatie
  • Betere en overzichtelijkere gebruikersinterface met tal van nieuwe mogelijkheden zoals drag & drop, het opslaan van lege artikelen, content revisies, enz.
  • Nieuw platform versie 12.x (Dit is de core of ook wel het kloppende hart van Joomla)
  • JQuery is nu standaard in de core ingebouwd
  • Meer type databases worden ondersteund
  • 2 factor authenticatie voor extra veiligheid
  • En nog veel meer…

Bron: http://magazine.joomla.org/issues/issue-nov-2012/item/933-20-new-things-joomla25-vs-joomla30

Het kiezen voor een nieuwe versie biedt naast een “up-to-date” veiligheidspakket dus ook een groot aantal voordelen in het gebruik. Wanneer je gebruik maakt van de actuele versie, ben je tevens verzekerd van een goede ondersteuning en een actieve community.