Medio 2014 zijn er nog websites die gebruik maken van Joomla! 1.5. Voor deze versie worden al sinds september 2012 geen veiligheidsupdates mee uitgebracht. Omdat het CMS niet meer wordt ondersteund, worden veiligheidslekken dus ook niet meer opgelost. Dit geldt zowel voor de Joomla! core als voor de extensies die in de site zijn geïnstalleerd. Deze websites lopen een grote kans op gehackt te worden.

 

Welke versie is het beste om naar te migreren (upgraden)?

Ga je voor veiligheid? Dan is een migratie naar een nieuwe versie van Joomla! de enige optie. Helaas is een migratie van Joomla! 1.5 naar een nieuwe versie van Joomla! niet eenvoudig uit te voeren. Op dit moment zijn er 2 versies van Joomla! (2.5 en 3.3), die gebruikt kunnen worden om naar te migreren. Echter bereikt Joomla! 2.5 eind van dit jaar de status EOL (End Of Life), dus een migratie direct naar Joomla! 3 is op dit de meest verstandige optie.

 

Het migratieproces stap voor stap…

We hebben al veel migraties (upgrades) uitgevoerd naar van Joomla! 1.5 naar 3.x en in alle gevallen hebben we onderstaande bewezen methode gehanteerd. (Het verschil tussen een update en upgrade is hier beschreven)
 

Stap 1 | Analyse website en extensies

Voor de migratie zal er een inventarisatie moeten plaatsvinden van alles externe extensies (componenten, modules en plugins) in de Joomla! 1.5 website. Bij al deze extensies zal er onderzoek moeten worden gedaan of er een versie voor Joomla! 3.x beschikbaar is. Voor de meest gangbare extensies zal dit het geval zijn. Indien dit niet het geval is, zijn er in de "Joomla! Extension Directory" meestal wel goede of zelfs betere alternatieven beschikbaar.

Stap 2 | Creëren van een reserve backup

Voordat er met de migratie wordt begonnen, is het essentieel eerst een goede backup te maken. Zo kan bij het mislukken van een migratie altijd worden teruggegrepen naar de oude installatie. Update Joomla! 1.5 naar de laatste versie en maak dus vóór en ná de update een backup.

Stap 3 | Uitvoeren van een nieuwe Joomla! 3.x installatie

In een sub-folder van de oude Joomla! 1.5 installatie wordt een schone Joomla! 3.x installatie uitgevoerd, zonder voorbeeld-data en met een eigen database.

Stap 4 | Installatie upgrade component SPupgrade

Installeer in de Joomla 3 installatie SPupgrade. In SPupgrade dienen bij de opties de database gegevens van de oude Joomla 1.5 installatie in te worden gevoerd. In de configuration.php van de Joomla 1.5! installatie staan deze database gegevens opgeslagen. Meer over SPupgrade kun je hier vinden.

Stap 5 | Uitvoeren van de upgrade

In SPupgrade kan aangegeven worden welke onderdelen moeten worden gemigreerd. Het is zelfs mogelijk individuele database tabellen te migreren. De afbeeldingen kunnen worden gemigreerd middels de FTP instellingen in SPupgrade.

joomla-migratie-spupgrade-01 joomla-migratie-spupgrade-02

Stap 6 | Installatie externe extensies

Installeer de externe extensies in de nieuwe Joomla 3.x installatie. Wanneer alles is afgerond, kunnen we de Joomla 3 installatie opschonen en de content controleren. Daarna kan de Joomla 3 installatie in de root worden geplaatst en kunnen de paden worden aangepast.

Stap 7 | De template

In veel gevallen is er geen upgrade van de template mogelijk. SPupgrade voorziet wel in een template-migratie. Echter werkt deze functie niet altijd. De enige optie is dan de template aanpassen aan het Joomla 3.x framewerk of nabouwen. Wanneer het een commerciële template betreft, kijk dan zeker even op de site van de ontwikkelaar. Waarschijnlijk is er een versie van de template beschikbaar voor Joomla 3. In alle andere gevallen zal de template moeten worden nagebouwd. R2H kan u hier in ondersteunen.

Stap 8 | Afronden

Een migratie is een tijdrovende klus en vraagt kennis van zaken. Op veel punten in de migratie kunnen problemen ontstaan. De backup voor de migratie is dus erg belangrijk. Bij het falen van de upgrade is er niets verloren en kan de backup worden teruggezet.

Indien er vragen zijn over een Joomla migratie, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze Joomla specialisten.