Een van de sterke punten van Joomla! ligt in zijn uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn ongelooflijk veel extensies (uitbereidingen) en templates (grafische schillen) om uw Joomla! site uittebereiden. Voor bijna elk doel is er wel een extensie te vinden. En elke dag komen er steeds meer extensie bij! Op dit moment zijn er meer dan 8000 extensies aanwezig in de JED (Joomla Extension Directory). Alle Joomla! extensies kun je hier vinden.

Een extensie kan een waardevolle toevoeging zijn aan een website. Denk hierbij aan het invoegen van een RSS-feed, het toevoegen van een Facebook stream of gewoon een simpele slideshow. Het is erg verleidelijk om allerlei functionaliteit toe te voegen aan uw site, er zijn immers zoveel extensies. Toch is het verstandig om niet te veel leuke gadgets op te nemen in een website. Het toevoegen van extensies zorgt namelijk ook voor extra ballast en dus een zwaardere en trage site.

3 soorten extensies

  • Componenten
  • Modules
  • Plugins

Joomla Componenten

Een component is een extra "programma" welke je toevoegt aan Joomla!. Denk hierbij aan een nieuwsbrief beheersysteem, een formulier bouwer of een fotogalerij beheersysteem. Componenten hebben ook vaak hun eigen menu-items om de gegevens aan de voorkant van de site te tonen.

Modules voor Joomla

Modules zorgen voor de weergaven van de inhoud van componenten. Denk hierbij aan een lijst van de laatst verzonden nieuwsbrieven, een offerteformulier of een fotogalerij.

Website Plugins

Plugins doen iets met de gegevens van de site voordat de site aan de bezoeker wordt getoond. Een hele bekende is het toevoegen van een Google Analytics code aan de website. De plugin zorgt er voor dat bij het genereren van de pagina de code automatisch wordt toegevoegd.

Te veel extensies op een website

Naast het feit dat extensies de site kunnen vertragen is er nog een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden. Hoe meer extensies u installeert, hoe meer werk het zal zijn om deze extensies te onderhouden en bij te werken. U zult moeten controleren of er van extensies updates zijn uitgebracht. Dit geldt met name voor de veiligheidsupdates. Joomla! biedt de mogelijkheid om zelf te onderzoeken of er updates zijn. Echter dient de extensie hier wel voor ingericht te zijn. Gelukkig is deze functie bij de meest gangbare extensies aanwezig.

Al met al kan een extensie een site verrijken maar ook een potentieel gevaar opleveren als hij niet wordt onderhouden. Joomla! biedt een groot scala aan core extensies. Het is dus zeker de moeite waar even te kijken of de gewenste feature niet al in Joomla! is ingebouwd.

Enkele extensie Tips

  • Let op dat je een extensie neemt die bij je website past. Er zijn op dit moment extensies voor Joomla 2.5 en Joomla 3.x.
  • Er zijn 2 type extensies in de JED. Betaalde en Gratis. Let hier dus op bij het kiezen van een extensie. Het is vaak wel zo dat de ondersteuning bij een betaalde extensie vaak beter/sneller is.

Wil je advies bij het kiezen van een extensie voor je website. Neem dan contact op met een van onze Joomla! specialisten. Zijn kunnen je zeker adviseren bij het maken van de juiste keuzes.