Veel sites hebben te kampen met problemen met betrekking tot de (laad)snelheid. Tegenwoordig is de snelheid van de website een hot issue. Zeker als het over mobiele websites gaat. Het laatste wat je wil is de bezoeker een trage (mobiele) site geven waarbij het seconden duurt voor de informatie geladen is. En als je pech hebt verlaat de bezoeker de website dan ook alweer snel.

Snelheid website en Google

Ook Google vindt de snelheid van een website zeer belangrijk. Het traag laden wordt afgestraft en heeft eveneens invloed op de SEO ranking van de webite. Een trage website zal de bezoekers niet lang behouden. Dit wordt geregistreerd als een bounce door Google, en zal de bounce rate dus verhogen. Reden te meer om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Een algemene vuistregel is om de laadtijd die nodig is om uw site te laden, minder dan 2 seconden te houden.

Het meten van de snelheid van de site

Hieronder een lijst van de meeste gebruikte snelheidstools:

PageSpeed Insights from Google Google heeft zijn eigen programma gemaakt waarin je de laadsnelheid van jouw website kunt testen. Daarnaast geeft Google ook aan wat je kunt doen om de snelheid van jouw website te verbeteren.

Pingdom Tools In dit programma kun je per onderdeel op jouw website kijken hoelang de laadtijd is. Op die manier kun je ook overwege of je een bepaalde module wel of niet wilt gebruiken.

GT-metrix Hierin krijg je een volledig uitgebreid rapport over de snelheid van jouw website. Hoe kun je de problemen oplossen, statistieken, etc. 

Alle bovenstaande tools bieden een schat aan informatie als het gaat om het snelheid van de website. Het streven is natuurlijk altijd de 100% procent te halen. Toch zal dit in veel gevallen niet lukken. Probeer dan wel naar het optimale te streven.

Hoe je feitelijk de site kunt versnellen ga ik in een volgende blog behandelen.

Mocht je vragen hebben neem dan zeker even contact op met een van onze Joomla Specialisten.