In technische termen is een Application Programming Interface (API) een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma. Het is dus een manier hoe verschillende applicaties elkaar toegang verschaffen en informatie uitwisselen. Een API werk vaak samen met een library (bibliotheek). Een programmeur kan met een API bepaalde informatie opvragen of verzenden middels zijn eigen applicatie, zonder de andere applicatie echt te kennen.

Met een API kunnen gegevens online worden uitgewisseld

API's bestaan voor vele toepassingen en kunnen voor allerlei doeleinden worden ingezet. Denk bijvoorbeeld het laden van een RSS feed vanaf een andere website.

Steeds vaker komt het voor dat websites over publieke of open API's beschikken. Een goed voorbeeld is Google Maps. Informatie wordt dus extern opgehaald en op een andere locatie/website weergegeven. De informatie wordt dan als XML of JSON teruggekoppeld door de API. Zowel XML als JSON zijn tekstgebaseerd en kunnen eenvoudig worden ingeladen in een applicaties of websites.  Uiteraard vraagt dit wel wat programmeerkennis.

In Joomla worden standaard interne API's gebruikt. Zo is het voor programmeurs heel eenvoudig bepaalde informatie op te roepen in hun eigen extensie binnen dezelfde Joomla installatie.
 

API's voor webshops

Zeker bij webshops worden API's tegenwoordig veel gebruikt. De API's worden onder andere gebruikt om mashups te maken (een soort dashboard met allerlei informatie uit verschillende bronnen). Op de site van Frankwatching is uitgebreid uitgelegd wat er allemaal met een mashup mogelijk is voor Webshops.

Omdat deze maand het thema van R2H webshops is, heb ik besloten een mooi voorbeeld te geven hoe een API-koppeling kan worden gebruikt in samenwerking met een webshop. Hierbij zijn we uitgegaan van de webshop Virtuemart. Dit is een van de grotere webshops binnen Joomla. Ook hierbij is het gewoon mogelijk dit soort API functionaliteiten in te bouwen door middel van een extensie. De extensie die dit mogelijk maakt heet VM API !MULTI! v1.0. Met deze extensie is het mogelijk bepaalde productinformatie op een andere externe site weer te geven. Vanuit marketingoogpunt kan dit vele voordelen bieden. Tevens is de implementatie niet al te complex, dus ook voor een relatieve beginner eenvoudig te implementeren.

De extensie is echter niet gratis. Indien de API-koppeling gewenst is, kan een aanschaf van de extensie toch het overwegen waard zijn.

Voor meer informatie neem dan contact op met een van onze R2H Joomla specialisten.