Af en toe is het tijd om je website eens helemaal op te schonen! Ik heb de twee belangrijkste tips helemaal voor jullie beschreven.

Tip 1: De-installeer overbodige extensies

Wanneer je met Joomla aan de slag gaat merk je al snel hoe veelzijdig het systeem is. Eenvoudig kunnen extensies worden gedownload en geïnstalleerd. Zeker met de nieuwe installatiefunctie waarbij vanuit het installatiescherm direct extensies kunnen worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt het erg makkelijk om veel extensies te testen. Wat veel gebruikers niet weten is dat een site een stuk trager wordt wanneer er veel extensies zijn geïnstalleerd. De-installeer daarom altijd niet gebruikte Componenten, modules en plugins.

Joomla extensies deinstalleren

Zo eenvoudig als het is om een extensies te installeren, zo complex is het om extensies te deinstalleren. Om een extensie te deinstalleren ga je naar: Extensies -> Extensiesbeheer. Klik aan de linker kant op Beheren. Je krijgt dan een lijst met alle geïnstalleerde extensies in de website. Gebruik het filter om de extensie te zoeken of filter op het ID veld aan de rechter kant. Klik dan 2 keer om er voor te zorgen dat de lijst met ID's aflopend is. De nieuwste geïnstalleerde extensies staan dan bovenaan. Vaak bestaat een extensies uit meerdere losse extensies. Denk hierbij een aan component om een kalender te beheren, met een module om de data van het component weer te geven. Vaak zijn deze extensies ingepakt in een "pakket". Zoek dus bij voorkeur eerst naar dit pakket. Het de-installeren van dit pakket zorgt er voor dat alle onderdelen binnen dit pakket tegelijkertijd worden verwijderd. Indien het alleen een simpele module is, kun je deze alleen aanvinken en dan verwijderen.

NB! Lees goed welke extensie je gaat verwijderen. Soms lijken benamingen erg op elkaar. Het verwijderen van een verkeerde extensie zorgt er voor dat de betreffende extensie niet meer functioneert. Een goede indicatie kunnen ook de ID's zijn als een "pakket" is gebruikt om meerdere extensies tegelijk te installeren. Ze staan dan bij elkaar.

Tip 2: Archiveer oude artikelen

Veel Joomlagebruikers weten niet dat het mogelijk is een archief te gebruiken voor je Joomla artikelen. Oude artikelen worden gedepubliceerd en blijven gewoon in de lijst staan. Dit kan tot een lange onoverzichtelijke lijst van artikelen leiden. Gelukkig bieden de filter in deze situatie dan wel enige uitkomst. Wil je dit archief gebruiken vink dan de betreffende artikelen en klik in de menubalk op de knop Archiveren. De artikelen verdwijnen dan uit de actieve lijst. Wil je de gearchiveerde artikelen weer tonen, klik dan op de Zoekmiddelen-knop en selecteer bij "- Selecteer Status -" Gearchiveerd. Je krijgt dan een lijst van alle gearchiveerde artikelen. Wil je een bepaald artikel weer publiceren, vink get betreffende artikel aan en klik op "Publiceren" in de menubalk. Het artikel staat nu weer in de normale artikelenlijst. Vergeet niet het filter weer uit te schakelen door op "Wissen" te klikken naast de Zoekhulpmiddelen-knop.

NB! Wanneer je artikelen verwijderd, blijven ze ook gewoon aanwezig in het systeem. Door de zoekhulpmiddelen te gebruiken en bij selecteer "- Selecteer Status -" Verplaatst naar prullenbak , krijg je een lijst van de verwijderde artikelen. Klik je op het prullenbakje voor het artikel, dan wordt deze weer gepubliceerd. Wanneer je het artikel definitief wilt verwijderen, vink dan het betreffende artikel aan en klik in de menubalk op prullenbak legen. Let op! Hierna is het artikel definitief verwijderd.