We weten dat de snelheid een van de belangrijkste factoren is voor het succes van uw website. Een snelle site bevorderd het browse-gevoel wat in veel gevallen kan leiden tot een snellere conversie.

Joomla is out of the box helemaal niet langzaam. Echter door het gebruik van veel extensies en het toevoegen van veel content kan de site vertraging oplopen. Toch is er veel wat je kunt doen om in deze gevallen de snelheid van de website te optimaliseren. Hieronder vind je de meest essentiële acties die je kunt nemen om de snelheid van je Joomla website te vergroten.

1. Hou je Joomla website up-to-date

Joomla ontwikkelaars optimaliseren constant de code van Joomla. Hierdoor wordt Joomla alleen maar sneller. Tevens zorgt dit er voor dat de site veilig en stabiel blijft.

2. Verwijder ongebruikte extensies

Veel extensies maken gebruik van plugins. Deze worden geladen als de Website wordt geladen. Elke plugin zorgt voor een vertraging in de laadtijd van de website. Het is dus aan te bevelen ongebruikte extensies uit te schakelen of te verwijderen. Lees ook “Tip 1” van mijn blog “Tips om je Joomla site schoon te maken”.

3. Gebruik de Joomla cache

Tijden het openen van de site wordt er heel veel informatie verwerkt door het systeem. De artikelinhoud wordt opgehaald en alle extensies worden geladen. Bij elke klik wordt deze informatie opnieuw opgehaald. De Joomla cache zorgt er voor dat deze informatie tijdelijk wordt opgeslagen. Bij een nieuwe aanvraag van de pagina door een bezoeker, wordt de tijdelijk opgeslagen informatie opgehaald. Dit scheelt aanzienlijk in tijd. Nadeel van het gebruik van de cache is dat wijzigingen aan de site niet direct zichtbaar zijn. Let hier op bij het bewerken van de website. Schoon bij elke wijziging de browser en de Joomla cache op. De Joomla cache kun je activeren bij de algemene instellingen van je Joomla website.

4. Gebruik compressie

Het gebruik van compressie kan de sitesnelheid ook zeker ten goede komen. Joomla beschikt over een intern compressie systeem. Dit systeem zorgt er voor dat de gegevens worden gecomprimeerd voor ze aan de bezoeker worden geserveerd. Omdat de gegevensbestanden kleiner zijn geworden door de compressie laadt de site dus sneller! De GZIP compressie kun je activeren bij de algemene instellingen van je Joomla website.

5. Verklein afbeeldingen

Het gebruik van te grote afbeeldingen op de website kan de laadsnelheid behoorlijk beïnvloeden. Let er dus op dat je afbeeldingen verkleint voor je ze op de site gebruikt. Een foto van een digitale camera is al snel 4 Mb. Wanneer je deze afbeelding optimaliseert, zal deze makkelijk een grootte kunnen halen tussen de 50 en 100 Kb. Dit is dus een verkleining van meer dan 98%.

6. Gebruik extensies om de site te optimaliseren

Veel extensie in Joomla gebruiken hun eigen Javascript en stylesheet file. Al deze files worden één voor één geladen bij het bezoeken van de website. Elk file is een zogenaamde aanvraag en elk van deze aanvragen zorgt voor een verlenging van de laadsnelheid van de website. Er zijn extensies die al deze files combineren en comprimeren tot een CSS en een JS file. Zo kan het aantal aanvragen tot een minimum beperkt worden.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met JCH Optimize.

Let wel op dat het combineren van javascript files ook kan leiden tot scripterrors. Onderzoek dus of dit het geval is. JCH Optimize biedt de mogelijkheid bepaalde files uit te sluiten van de compressie.