Regelmatig merken wij dat er onduidelijkheid is over de term onderhoud. Het belang van eenduidige begrippen werd onlangs door Maarten Soederhuizen (oud-directeur van VolkerWessels Integraal) tijdens een presentatie over bouwen nog eens duidelijk gemaakt. Bij het verbouwen van een ziekenhuis spraken zij als ´bouwers´ over een VO. De opdrachtgevers keken verward op. De bouwers hadden het over een Voorlopig Ontwerp, het ziekenhuis over een Volledige Ontsluiting... In deze blog leggen we uit wat er allemaal bij het onderhouden van een website komt kijken. Ook zullen we dieper ingaan op het verschil tussen een update en een upgrade en waarom het belangrijk is dat er updates uitgevoerd worden. Bij websites is het gevolg van het niet-onderhouden vaak moeilijker voor te stellen dan bijvoorbeeld het niet-onderhouden van een auto. Het resultaat is echter hetzelfde.
Wat is nu eigenlijk de definitie van onderhoud?
Volgens Wikipedia is dit het volgende: Onderhoud is het totaal van activiteiten met als doel, het in "een aanvaardbare conditie" houden of terugbrengen van machines, gebouwen, relaties, verkeersinfrastructuur, computerprogramma's, natuur enzovoort, teneinde de "gevraagde mate van functionaliteit" te borgen.
Wat doet de Joomla Community met deze informatie?
De Joomla Community is een grote groep mensen wereldwijd die belangenloos het Content Menegement Systeem (CMS) ontwikkelt en onderhoud. Ze zijn erg gedreven in het oplossen van problemen en toevoegen van functionaliteiten aan het CMS. Al deze aanpassingen noemen we ook wel "patches". Op een bepaald moment worden er meerdere van deze patches samengevoegd in een groot update-bestand. Dit gebeurt 1 tot 2 keer per maand. Deze update dient vervolgens te worden uitgevoerd door de beheerder van de website.
De patches in een update zijn grofweg in 3 groepen te verdelen
- Beveiliging patch > om beveiligingslekken in de software te repareren die anders door hackers gebruikt kunnen worden om de site te hacken.
- Reparatie patch > om fouten in de software op te lossen als bepaalde onderdelen van de site niet goed functioneren.
- Functionaliteiten patch > om Joomla van extra uitbereiding te voorzien of een bepaalde functionaliteit toe te voegen.
Waarom is het regelmatig doorvoeren van updates zo belangrijk?
Het spreekt voor zich dat het fijn is dat software wordt gerepareerd wanneer het niet juist functioneert. Natuurlijk is het leuk als het systeem wordt uitgebreid met extra functionaliteiten om ons leven makkelijker te maken. Maar los van dit alles, is een veilig systeem het prettigst! Hackers zitten nooit stil en zijn altijd op zoek naar manieren om jouw website en webserver te hacken om daarmee vervolgens anders systemen te hacken. Daarom is het van belang zo snel mogelijk updates uit te voeren als ze beschikbaar zijn. In bijzondere gevallen kan het voorkomen dat een patch niet juist functioneert. Dit heeft dan vaak tot gevolg dat het CMS ook niet goed meer functioneert. Maak dus altijd eerst een backup voordat je de update doorvoert! Bij R2H testen wij daarom alle updates voordat wij deze doorvoeren. Zelfs dan kan er soms nog wat misgaan, omdat elke website anders is gebouwd.
Let op dat ook webservers waar je site op is gehost ook updates nodig hebben! Een veilig Joomla-systeem, maar verouderde server-software, kan dus ook problemen opleveren. Kies daarom zorgvuldig je hostingpartij. Bij R2H zorgen wij er voor dat onze hostingpakketten altijd up-to-date zijn!
Wat is nu eigenlijk die beruchte upgrades?
Een upgrade is een substantiële wijziging van het Content Management Systeem. De online wereld staat niet stil en er komen steeds weer nieuwe mogelijkheden bij. Denk maar eens aan mobile webdesign. Dit was een paar jaar geleden nog vrij nieuw en nu is het bijna de standaard voor websites.
Het spreekt voor zich dat het systeem daarvoor moet worden "omgebouwd". Deze grote wijzigingen worden upgrades genoemd (bijvoorbeeld van Joomla 2.5 naar Joomla 3). Updates hebben daarentegen vaak geen grote impact op het functioneren van het systeem. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat extensies (zoals een nieuwsbrief module of foto-album) of de template (dat is als het ware het visuele ontwerp van de website) niet meer werken. De webbouwer zal al deze zaken dus moeten aanpassen nadat er een upgrade is uitgevoerd. Het is daarom ook niet vreemd dat een upgrade niet "even snel" en kosteloos kan worden uitgevoerd.
Joomla 2.5 wordt niet meer ondersteund
Op dit moment heeft Joomla 2.5 de status EOL (End Of Life) bereikt. Het is dus verstandig je webbouwer te laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een upgrade. Het niet upgraden naar Joomla 3.x kan dus naar verloop van tijd een beveiligingsprobleem worden. Mocht je in het bezit zijn van een Joomla 2.5 website, R2H kan je website upgraden naar Joomla 3.x. We zijn bereikbaar op 0162-310167.