Sinds de publicatie van deze blog zijn de regels van Facebook diverse malen aangepast. Deze blog mag daardoor alleen voor studie-doeleinden worden gebruikt. Ga naar https://nl-nl.facebook.com/legal/terms voor de actuele regels.

Onlangs was er een klant op bezoek die zich afvroeg hoe het precies zat met de auteursrechten op Facebook. Mag je zomaar afbeeldingen voor je Facebookpagina gebruiken die je op internet vindt? En mag je zomaar gebruik maken van afbeeldingen die anderen op Facebook plaatsen of die je zelf op Facebook zet? Daarom vond ik het een goed idee om eens duidelijk te maken wat de regels zijn.

Gebruik maken van afbeeldingen, tekst en filmpjes op internet

Elke auteur, fotograaf of producer is trots op zijn eigen werk en is daarvan de eigenaar. Dit betekent dat niet iedereen zomaar alles op het internet mag gebruiken en delen wat je tegenkomt. Op veel websites is er een disclaimer te vinden. In deze diclaimer kan je onder andere terugvinden welke voorwaarden er worden gesteld aan het gebruiken van de content van de betreffende pagina. De volgende situaties zijn mogelijk:

 1. Content (tekst en foto's) mag kosteloos en zonder toestemming worden gebruikt.
  Dit komt zelden voor.
 2. Content mag worden gebruikt mits er een de bron wordt vermeld.
  Dit adviseren wij sowieso. Het is netjes om een bron te vermelden, mits het is toegestaan om de content te delen.
 3. Content mag zonder toestemming worden gedeeld als het binnen het Social Media platform blijft, zoals Facebook.
  Vaak geldt dit voor afbeeldingen waar de bedrijfsnaam ook in staat.
 4. Er staat naast een tekst, afbeelding of filmpje een knopje: delen op Facebook, Twitter of Pintrest.
  Dan mag je er van uit gaan dat je het mag delen op deze aangegeven media.
 5. Content mag niet zonder toestemming worden gebruikt.
  Vraag dan toestemming. In deze situaties dient er vaak ook een vergoeding te worden betaald. Geen toestemming vragen kan je duur komen te staan! Zie hiervoor onze eerdere blog over het gebruiken van afbeeldingen van een andere websites.
   

Afbeeldingen delen van Facebook en andere Sociale Media

Op het moment dat iemand iets op Facebook plaatst, krijgt Facebook de "niet-exclusieve, overdraagbare, royalty-vrije, wereldwijde licentie" ofwel toestemming om jouw foto's en video's te gebruiken. Dit betekent dat Facebook deze informatie (tekst, foto en video) mag gebruiken, maar ook dat anderen deze informatie mogen delen. Zie je een afbeelding, video of tekst op Facebook die je graag zou willen delen, dan mag dat binnen Facebook. Vergeet niet dat er ook een aantal ongeschreven regels zijn. Vraag jezelf dus altijd af of het gepast is als je de betreffende informatie gaat delen. Je mag geen foto's van Facebook afhalen en op je eigen website gebruiken!
 

En je eigen afbeeldingen op Facebook?

Betekent het dan ook dat al mijn afbeeldingen zonder toestemming mogen worden gebruikt door en op Facebook? Het antwoord daarop is kort en krachtig: "Ja!" Ook als je een stukje tekst op de Facebook pagina plaatst waarop je zegt dat men niet zomaar gebruik mag maken van jouw afbeeldingen. Je bent akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van Facebook en daar hoort dit ook bij. Dus bedenk van te voren goed wat je wel en wat je niet op Facebook plaatst en wilt delen.
Als je iets op Facebook plaatst, geef je afbeelding dan een beeldmerk. Op deze manier verspreid jouw (bedrijfs)naam zich gratis en voor niets op het Internet. Dus ook logo's en andere ontwerpen.