Online veiligheid is belangrijk, maar het is moeilijk om aan jouw online veiligheid te werken als je niet bekend bent met allerlei termen. Daarom hebben wij deze week een veiligheidwoordenboek voor je.

Antivirus programma

Een antivirus programma, is een programma dat continue jouw computer beschermt tegen aanvallen van virussen, hackers en phishing. Door een goed antivirus programma te installeren kun je veilig over het web surfen en word je gewaarschuwd wanneer er gevaar dreigt.
Voorbeelden van een antivirus is McAffee en Norton. Dit zijn de bekendste, maar niet per definitie de beste. In augustus dit jaar (2014) stond er in de consumentengids een stukje over de beste anti-virussen van dit moment. Uit onderzoek bleek dat “Eset Smart Security 7” de beste antivirus heeft. Van de gratis programma’s is dat “Avast! Free Antivirus”.

Back-Up

Een back-up kun je van verschillende data maken, zo ook van jouw computer, website, mail, mobiele telefoon en nog veel meer. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen. Wanneer er om welke reden dan ook data verloren gaat, zijn de gegevens altijd weer terug te vinden en terug te plaatsen. Doe je dit niet, of niet regelmatig, dan is de kans groot dat belangrijke gegevens verloren gaan en dat je weer van het begin af aan opnieuw moet beginnen.

Captcha

Een Captcha is een speciale code die gevraagd wordt bij het invullen van een webformulier. Door een dergelijke code te gebruiken, worden website en webshop eigenaren beschermd tegen spam van robots die automatisch formulieren op het internet invullen. Wel hangt er een nadeel aan. Sommige captcha’s zijn zo lastig dat niet alleen robots moeite hebben met de code in te vullen, maar ook mensen, dit kan conversie verlagend werken.

Hacker

Een hacker is iemand dat er zijn hobby van maakt om bedrijven, websites, webshops, e-mail en computers te kraken. Het hacken kan verschillende doelen hebben, we kennen vooral de negatieve doelen als het ontfutselen van bedrijfsinformatie, het verspreiden van virussen, het verspreiden van spam en nog veel meer. Maar het kan ook een positief doel hebben. Grote bedrijven hebben namelijk hackers in dienst om continue te proberen intern van alles te kraken, om zo de systemen nog veiliger te maken.
De beste manier om hackers buiten te houden is continue veiligheidsupdates te doen van de systemen. En om goede en sterke wachtwoorden te gebruiken.

Https of SSL-certificaat

Https zit je vaak in het groen staan van het adresbalkje met een slotje ervoor. Dit houdt in dat een website die dit heeft een SSL-certificaat heeft. Wanneer een website is beveiligd met een SSL-certificaat, dan kun je er verzekerd van zijn dat je bijvoorbeeld beveiligd inkopen kunt doen in een webshop en dat jouw IDEAL gegevens niet zomaar op straat komen te liggen. Ook voor het bezoeken van websites met een SSL-certificaat brengt dit minder risico's met zich mee.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Onder Malware vallen virussen, Spyware, Adware en Trojan horses.

Phishing

Een hele bekende momenteel die al veel slachtoffers heeft gemaakt. Met Phishing ontvang je mailtjes van bekende bedrijven en vooral van banken. In deze mail waarschuwen ze je voor het feit dat iemand je heeft geprobeerd te hacken, dat jouw inloggegevens zijn verouderd, of andere mailtjes waar het gaat om het inloggen. De link die in deze mail zit lijkt vaak voor 99% op de website van het bedrijf waar ze zich voor uitgeven. Wanneer je vervolgens inlogt kunnen ze direct overal bij. Bij banken betekent dat dus dat ze je hele bankrekening leeg kunnen halen. Pas dus altijd op voor dergelijke mailtjes.

Spyware

Wanneer er spyware op je computer staat, dan zijn jouw gegevens niet meer veilig. Dit is een vorm van malware waarbij de software informatie van je opslaat en wordt doorgestuurd waarna men er misbruik van kan maken. Dit kan eveneens een manier zijn om jouw inloggegevens van de bank te monitoren.

Veiligheidsupdates

Veiligheidsupdates zijn heel belangrijk om er voor te zorgen dat je zo goed als mogelijk beschermd bent. Zo komt windows regelmatig met veiligheidsupdates, maar ook Joomla komt regelmatig met beveiligingsupdates. Wanneer je niet regelmatig update loop je dus een verhoogd risico op virussen, hackpogingen en andere schadelijkheden.

Wachtwoorden

Iedereen weet wel wat wachtwoorden zijn. Hoe belangrijk dit is, wordt vaak onderschat. Zo kan zelfs ik het wachtwoord van een overgroot gedeelte van de lezers raden. Zo zullen een heleboel lezers nu even achter de oren krabben als ik zeg dat de geboortedatum heel veel voorkomt, of de geboortedatum in combinatie met de voor of achternaam. Maar ook de geboortedata van partner en kinderen, of de voorletters van de alle kinderen. Nagenoeg alle wachtwoorden zijn te achterhalen, tenzij je een compleet willekeurig wachtwoord kiest en deze heel hard uit je hoofd gaat leren. Het beste is om voor al jouw inloggegevens een ander wachtwoord te gebruiken. Een goed wachtwoord bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens door elkaar. Probeer bij het kiezen van een wachtwoord minimaal 8 leestekens te gebruiken. Een goed voorbeeld van een wachtwoord: 4#dbC6hA8zG! Laatste tip, maak evt gebruik van een wachtwoordgenerator zoals Keepass waar je ook beveiligd wachtwoorden in kunt opslaan.