Momenteel is veiligheid online een hot-item in de media en toevallig ook nog eens het thema van deze maand bij R2H. Er is zoveel te schrijven over veiligheid, maar een vaak vergeten onderdeel is Social Media. We plaatsen ons hele leven op Social Media en men staat er niet bij stil wie dit allemaal kan meelezen. Daarom de 5 tips voor veiligheid op Facebook:
1. Goede wachtwoorden
Ik heb er in mijn vorige blog ook al een stukje aan gewijd. Zorg er altijd voor dat je voor elke inlog een uniek wachtwoord hebt. Zonder namen, zonder geboortedata, etc.
2. Controleer wat wie kan zien op jouw persoonlijke pagina
Een optie die waarschijnlijk maar weinig mensen kennen in Facebook, is de "Weergeven als" optie. Met deze optie kun je jouw eigen profiel eens bekijken als iemand die geen "Facebook-vriendje" is. Ga daarvoor naar jouw profiel, selecteer in de omslag foto, naar de knop "Activiteitlogboek weergeven", de drie puntjes naast elkaar. En klik vervolgens op "Weergeven als". Nu kun je eens zien wat iemand (die geen Facebook-vriend is) allemaal kan bekijken op jouw profiel.
Wanneer je in dit scherm zit, verschijnt er boven in een zwarte balk. In deze balk staat dik gedrukt "Bekijk als specifiek persoon". Wanneer je hier op klikt kun je ook eens kijken hoe een specifieke Facebook-vriend jouw pagina ziet.
3. Pas jouw privacy aan
Kom je er achter dat er heel veel Facebook-berichten door iedereen te zien is wat misschien niet helemaal jouw bedoeling was. Pas dan de privacy van die berichten aan. Dit doe je door eerst terug te gaan naar jouw profiel, zodat je hem weer als jezelf bekijkt. Zoek nu het betreffende berichtje op en klik op het wereldbolletje onder jouw naam. Nu kun je kiezen wie dit bericht mat zien:
- Iedereen (maar daar stond hij als het goed is al op)
- Vrienden
- Vrienden behalve kennissen
- Alleen ik
- Aangepast
In de optie aangepast kun je specifieke personenen of groepen selecteren die het bericht mogen zien, of juist wilt uitsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld content beschermen voor specifieke personenen als jouw baas, je moeder of vader. Of groepen als jouw klanten, collega's of content dat niet geschikt is voor de kinderoogjes. (Dan moet je eerst een groep aanmaken onder de naam klanten, kinderen, of collega's)
4. Codegenerator
Deze optie is alleen mogelijk wanneer je Facebook gebruikt op zowel mobiel (Android of Apple) als desktop. Je installeert gewoon de Facebook-app op jouw mobiel. Wanneer je ingelogd bent, tik je op de drie liggende streepjes en scroll je helemaal naar beneden. Hier kun je de optie code generator vinden. Wanneer je deze activeert kun je, wanneer je op een nieuw apparaat inlogt, een extra beveiligingscode invoeren die je uit deze functie haalt. De code wordt elke 30 seconden vernieuwd en blijft dus ook niet hetzelfde. Zo kan niemand zonder die code en ongewenst onder jouw Facebook inloggen.
5. Beveiligd inloggen
De laatste en allerminst belangrijk. Zorg er altijd voor dat je beveiligd inlogt. Zorg er voor dat niemand met je meekijkt. En dan bedoelen we niet alleen dat er iemand over je schouder met je mee kijkt, maar ook online zonder dat je het zelf door hebt. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:
- Staat er voor de url een groen slotje met https:// voor?
- Is de URL ook echt de url van Facebook? En niet een onbekende URL?
- Log je in vanuit thuis of een ander betrouwbaar netwerk? Openbare wifi netwerken zijn niet betrouwbaar.
Naast deze vief tips zijn er nog zoveel meer tips te beschrijven voor Facebook en andere sociale media, dat daar bijna een boekwerk over vol te schrijven is. Denk altijd goed na wanneer het gaat om persoonlijke of gevoelige zaken en wees je ervan bewust dat iets wat op internet staat, niet meer zomaar van interntet afgehaald kan worden en je nog jaren kan blijven achtervolgen.