Dat ondernemen in het bloed zat, was eigenlijk op jonge leeftijd al duidelijk. Peter Boeijen werkte als jonge kerel in een machinefabriek, thuis bij zijn vader. Later stapte hij in een bedrijf waar ze garagehefbruggen bouwden, kwam vervolgens in dienst bij Lastraga Cryogas en uiteindelijk ontmoetten we Peter als directeur van Lastraga Cryogas in Wijchen. Peter vertelt: "Ik werkte hier al jaren en kende het bedrijf tot in het kleinste detail. Toen de kans kwam om het bedrijf over te nemen, heb ik het gedaan. Een besluit dat niet iedereen zou nemen op 49-jarige leeftijd, maar ik zag èn zie kansen.

Lastraga Cryogas is een bedrijf gespecialiseerd in las- en snijtechniek. Installatiebedrijven, scheepswerven, technische opleidingen en bijvoorbeeld ook bedrijven in de voedingstechnologie zijn onze klanten. Lastraga Cryogas verkoopt en verhuurt lasmateriaal van de hoogste kwaliteit. We kiezen voor A-merken om zeker te zijn van een uitmuntend product. Daarnaast bieden we lasopleidingen aan en leveren we gas. We hebben vestigingen in Wijchen, Landgraaf en Venlo, maar we leveren door heel Nederland.

Lastraga-ondernemerschap-en-keuzes

Als je kansen ziet moet je ze pakken, vind ik. Echt ondernemerschap valt of staat met het maken van keuzes. Wij hebben bijvoorbeeld een duidelijke keuze gemaakt in ons product. Eerst hadden we ook nog een technische gereedschappenhandel, maar dat hebben we losgelaten. We zijn nu gespecialiseerd in lastechniek. We kiezen hierbij duidelijk voor kwaliteit. Dat is vandaag de dag best lastig omdat veel mensen simpelweg naar de kosten kijken. We moeten dus opletten dat we niet het imago krijgen dat we duur zijn. Zonder onze keuze voor kwaliteit en A-merken tekort te doen, hebben we gezocht naar een alternatief om dat imago om te buigen. Samen met R2H hebben we nu een webshop ontwikkeld waar klanten materiaal van hoge kwaliteit eenvoudig kunnen bestellen via internet. Goede kwaliteit voor een goede prijs, omdat het mogelijk is om het verkoopproces veel efficiënter te laten verlopen.

lastraga-kansen-in-bedreigingen

Kansen zitten soms ook in bedreigingen, zoals wetswijzigingen. Onze klanten worden verplicht om machines en apparaten te registreren. Dit betekent extra investeringen en tijd voor hen om alles op de rit te krijgen. Als toeleverende partij zijn wij hier op in gesprongen. R2H heeft een machineregistratie systeem aan onze website toegevoegd. Hierdoor kunnen onze klanten kosteloos alles vastleggen en krijgen wij in zicht in het aanwezige materieel. We kunnen daardoor nog beter op hun behoefte inspelen. Een win-win situatie die je alleen ziet als je positief bent ingesteld, want we hadden er ook over kunnen gaan klagen tegen elkaar.

lastraga-ondernemen-en-lef

Het koopgedrag van klanten is tegenwoordig erg gericht op de laagste prijs, maar het blijft een kwestie van gunnen. Toch vind ik dat je vast moet blijven houden aan je eerder gemaakte keuze. Dus we laten ons niet verleiden om voor de laagste prijs te gaan. Je moet als ondernemer soms dingen doen die om een beetje lef vragen. Ik investeer juist nu in een nieuwe medewerker buitendienst om uit te breiden in ons regionale werkgebied, anders ben ik straks te laat. Maar we organiseren bijvoorbeeld ook een jaarlijks LasGala waar we kennis, ervaring en innovatie bij elkaar brengen. Onze klanten kunnen van ons dus net iets meer verwachten dan alleen een goed product. Wij denken altijd voorwaarts en niks is onmogelijk. Die houding verwachten we van onze medewerkers en dat zoek ik ook bij partners waar ik mee samen werk. Die moeten mee durven denken.

Met het bouwen van onze webshop heeft R2H dat gedaan. Zij hebben met ons meegedacht en dat is prettig, want ook in je online communicatie moet je blijven vernieuwen. Daarmee ben je eigenlijk nooit klaar. Dat vind ik weleens lastig om daar de juiste balans in te vinden. Maar het belangrijkste, vind ik, is dat je bewaakt of je uitstraalt waar je voor gaat en staat. Ik verzamel daarom graag mensen om me heen die misschien net een andere kijk op zaken hebben. Dat houd je scherp en zorgt ervoor dat je kunt blijven vernieuwen. Want wat je vandaag bedenkt voor de toekomst, is morgen al weer oud. Als ondernemer ben je nooit klaar!"